Rusland wil samen met China optrekken in de ruimte

Wetenschap Jeroen Kraak 22 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Rusland is nu nog een van de partners van het ISS, maar dat gaat mogelijk veranderen. Het land haalt de banden aan met China in de ruimte.

Rusland komt met bijzonder nieuws. Tijdens een persconferentie van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos vertelt directeur generaal Dmitry Rogozin dat hij in gesprek is met China over bemande vlichten naar het Chinese ruimtevaartstation.

China werk aan een eigen ruimtestation

China is druk bezig met de bouw van een nieuw ruimtestation Tianhe. Het eerste onderdeel is al in de ruimte en afgelopen woensdag vond de eerste bemande vlucht vanuit China daarnaartoe plaats. Vanuit de Gobi Woestijn ging de Shenzhou-12 rakket met Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo opweg. De taikonauten, zoals Chinese astronauten heten, zullen drie maanden in Tianhe verblijven.

Als alles volgens plan verloopt, is het Tianhe in 2022 compleet en. Het doel is dat het ruimtestation minstens voor 10 jaar constant bewoond is. Het kan zelfs over een tijdje het enige ruimtestation worden. De toekomst van het ISS is nog niet duidelijk. Contracten lopen tot 2024 en met de move van Rusland naar China, is het mogelijk dat het land ook afscheid neemt van het ISS. De Verenigde Staten en andere landen zullen dan voor de kosten moeten opdraaien.

Problemen voor Rusland

Toch is er nog wel een probleem. Het ruimtestation ligt op een andere plaats dan het ISS. Daarop zal Rusland haar lanceerplaats, de Vostochny Cosmodrome moeten aanpassen. Nu zou de Russische Soyuz-raket een speciale beweging moeten uitvoeren om in de juiste baan te komen om aan te kunnen koppelen aan het ruimtestation. Deze beweging kost bovendien te veel extra brandstof. Ook moet er mogelijk een nieuw koppelingssysteem ontwikkeld worden.

Een andere optie voor Rusland kan zijn om te lanceren vanaf het Europese lanceerplatform in Frans Guyana. Soyuz-rakketten vertrekken regelmatig van die plaats, maar dat zijn alleen vluchten om satellieten de ruimte in te brengen.

Als laatste is ook een lancering door China voor Rusland mogelijk, maar hierbij zijn weer andere problemen. Buitenlandse astronauten hebben mogelijk een lange opleiding nodig om Chinees te kunnen spreken, net zoals NASA en ESA-astronauten voorheen Russisch moesten leren om mee te gaan met een Soyuz.

Hoe dan ook beloven dit interessante tijden te worden in de ruimte. Wellicht ontstaat er nieuwe ruimte prestatiestrijd tussen de Verenigde Staten en China, zoals voorheen het geval was met Rusland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Space.com

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen