Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 17/09/2020

Rusland eist Venus op: strijd om buitenaards leven nu al begonnen

Venus was de afgelopen dagen in het nieuws. Er is mogelijk een teken van leven gevonden. Rusland claimt de planeet alvast op.

Van wie is de ruimte eigenlijk? Is die van ons allemaal als bewoners van de aarde, of kunnen landen planeten gaan claimen. Rusland kiest voor de laatste optie. Het ziet Venus wel zitten en dus claimt het alvast de planeet.

De Verenigde Staten op de maan

Toen de Amerikanen op de maan landden, plantten ze een vlag erop. Het was natuurlijk vooral een symbolische boodschap. Het land was toen samen met de Sovjet-Unie in een strijd om als eerste een voet op de maan te zetten. Echter claimde het land het hemellichaam niet.

Rusland op Venus

Bij Venus zit het iets anders in elkaar. Er zijn nog nooit mensen op die planeet geweest en dat gaat vermoedelijk ook niet gebeuren. De omstandigheden zijn daar namelijk onleefbaar. Op Venus zelf is het 500 graden en daaromheen zijn er wolken met zwavelzuur. Het is dus zo goed als onmogelijk. Toch wil Rusland Venus maar al te graag en vindt het zelfs dat het recht heeft op de planeet. Dat zit namelijk zo: Rusland heeft meerdere onbemande landers op de planeet gezet. De laatste kwam daar aan in 1984. Deze hielden het niet lang uit door de omstandigheden. Desondanks noemt de baas van het Russisch ruimtevaartprogramma, Dmitry Rogozin, Venus Russisch.

Desondanks is Rusland bezig met een nieuwe ruimtemissie naar Venus, meldt BGR. Het zit in de planningsfase en heeft waarschijnlijk ook wat hulp nodig van de NASA. Ook komt er nog een andere missie waarbij de Russen alleen te werk gaan. “We vinden dat Venus een Russische planeet is, dus we hebben geen tijd voor vertraging,” zegt Rogozin. Het wil in totaal drie onderzoeksvoertuigen naar de planeet sturen.

Natuurlijk is de techniek nu veel beter dan 1984, maar dan nog gaat het heel lastig worden om de temperatuur en het zwavelzuur te overleven. Het is dan ook een mooi project om te blijven volgen en dat doen wij dan ook uiteraard!

Reageer op artikel:
Rusland eist Venus op: strijd om buitenaards leven nu al begonnen
Sluiten