Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 25 jul 2019

Rutger Hauer overleden: zijn vijf beste rollen op een rij

De kans is groot dat ook jullie intussen het trieste nieuws hebben vernomen dat de Rutger Hauer vorige week is overleden. Het ging hier om een van de eerste Nederlandse acteurs die een grote naam wist op te bouwen in Hollywood. Zo was hij onder andere in een van de meest invloedrijke sciencefictionfilms ooit te zien. Vandaar dat we hem graag willen eren door 5 sterke acteerprestaties van hem uit te lichten.

Rutger Hauer: de 5 beste rollen van deze topacteur

Rutger Hauer mag dan internationaal dan wel bekend staan vanwege zijn vertolkingen van slechteriken, maar wij weten dat deze man zo’n beetje alles wel kon. Vandaar dat we ons best hebben gedaan om een beetje variatie in deze lijst met sterke acteerprestaties te verwerken. Al zitten er natuurlijk enkele titels bij die gewoonweg niet mochten ontbreken.

Turks fruit/Turkish Delight (1973)

Dit is misschien geen originele keuze, maar ongetwijfeld de meest populaire Nederlandse film waarin Rutger te zien was. Daar komt nog eens bij dat deze klassieker geregisseerd is door Paul Verhoeven, een andere Nederlander die internationaal wist door te breken.

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom deze film zo succesvol is geworden, maar de acteerprestatie van Rutger Hauer heeft hier zeker aan bijgedragen. Het is tevens een van de weinige titels die internationaal bekend is geworden.

Floris (1969)

De serie Floris mocht dan wel op kinderen gericht zijn, er werd destijds door bijna heel Nederland naar gekeken. Dit kwam niet in de laatste plaats vanwege Rutger Hauer, die het titelpersonage op zich nam. Dit deed hij met enorm veel enthousiasme.

Rutger speelde hierin een dappere man van adel die tegen het onrecht strijd. Ondanks dat het verhaal achter de serie fictief is komen er een aantal personen in voor welke echt bestaan hebben. Mocht jij geïnteresseerd zijn dan kun je sommige afleveringen gratis via Youtube terugkijken.

Nighthawks (1982)

Nadat Rutger in Nederland een grote naam was geworden kreeg hij ook de kans om in Amerika in films te gaan spelen. De eerste titel waarin hij een rol kreeg was Nighthawks. Hij speelt hierin een terrorist die het moet opnemen tegen niemand minder dan Sylvester Stallone.

Veel mensen vonden de performance van Rutger het leukste aan de film. Zelfs Stallone was onder de indruk. De film werd helaas geen commercieel succes, maar de recensenten waren er gelukkig wel over te spreken. Het is daarom te hopen dat deze titel binnenkort nog eens naar een streamingdienst komt.

Split Second (1992)

De Amerikanen kwamen er echter achter dat Rutger Hauer naast de slechterik ook instaat was om een ‘good guy’ te vertolken. Of nou ja, het personage dat hij in Split Second speelde was eigenlijk ook niet bepaald een lieverdje. Al neemt hij het dit keer wel op tegen iemand die nog erger is dan hij, namelijk een seriemoordenaar die monsterlijke eigenschappen heeft.

Ondanks dat Split Second misschien niet de beste film is waar Rutger in heeft gespeeld was het wederom een titel waarvan men zijn acteerprestatie het leukste aan het geheel vond. De titel daarom ook voor veel mensen een guilty pleasure. Er wordt nu zelfs geroepen dat de film is wat Venom had moeten zijn.

Blade Runner (1982)

We sluiten dit lijstje af met misschien wel zijn allerbeste rol, namelijk die in de sciencefiction klassieker Blade Runner. In deze film krijgt het personage van Harrison Ford de taak om zogeheten replicanten op te sporen. Dit zijn geavanceerde androïden die puur en alleen gemaakt zijn om het vuile werk van de mens op te knappen. Gezien een aantal van hen in opstand kwam is het de bedoeling dat ze geliquideerd worden. Rutger Hauer werd gevraagd om de meest rebelse replicant te vertolken.

Het bleek dat Rutger zo’n sterke acteerprestatie neerzetten dat sommige recensenten in Amerika vonden dat hij Harrison Ford van het doek speelde. Ondanks dat beide acteurs erg goed waren kunnen wij ons hier wel in vinden. Met name de inmiddels legendarische speech die Rutger’s personage aan het einde van de film hield is reden genoeg om de film eens te gaan bekijken. Dit kan overigens via Netflix, al is dat niet de versie die destijds in de bioscopen te zien was.

Meer Rutger Hauer

Gezien de man meer dan 170 acteerklussen op zijn naam heeft staan spreekt het voor zich dat er nog veel meer interessante films zijn waarin hij te zien is. Zo kun je via Videoland onder andere kijken naar Bride Flight en De Heineken Ontvoering.

Als het gaat om Netflix staan er helaas momenteel niet zoveel films van de iconische acteur op, maar hij heeft wel een kleine rol in de serie The Last Kingdom. Ook kun je het eerdergenoemde Blade Runner via deze streamingdienst bekijken.

Het online magazine Manners heeft vanochtend overigens een uitgebreid artikel over Rutger Hauer gepubliceerd waarin meerdere hoogtepunten uit zijn carrière worden uitgelicht. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je het hier lezen.

Reageer op artikel:
Rutger Hauer overleden: zijn vijf beste rollen op een rij
Sluiten