Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Digital 25 mei 2020

’s Werelds snelste internetsnelheid gemeten door wetenschappers

Baal je ook wel eens tijdens het gamen of het streamen van een film dat je internetsnelheid hapert? In Australië is dat geen probleem meer.

We herinneren het nog allemaal van vroeger. Het inbellen op een telefoonlijn om verbonden te worden met het internet. Vervolgens kon niemand in het huis meer telefoneren en duurde het een enorme tijd om een wallpaper van een aantal kilobyte te downloaden. Gelukkig is het internet al die jaren geëvolueerd en beschikken we nu over een goede verbinding. Tegenwoordig biedt Ziggo internetsnelheden aan van 1GB per seconde. Toch kan het allemaal nog sneller als we Australische onderzoekers moeten geloven.

1.000 HD films downloaden in een seconde

Nee dit gaat niet over 5G, maar gewone internetsnelheid. In Australië is nu namelijk een snelheid gemeten van 44.2 terabyte per seconde. Dit getal zegt niet zoveel, maar met deze snelheid zou je 1.000 films in HD binnen een seconde kunnen downloaden.

Deze verbetering komt door de uitvinding van een nieuwe chip. Die maakt het mogelijk dat miljarden mensen internet met hoge snelheid kunnen ontvangen, zelfs tijdens drukke periodes. De chip, die ook wel micro-comb chip wordt genoemd vervangt tachtig lasers en is veel sneller en kleiner dan de huidige hardware. De chip creëert als het ware een soort regenboog van lasers waardoor er een veel hogere snelheid behaald kan worden.

Het internet van de toekomst

De onderzoekers hopen dat deze techniek over de hele wereld toegepast gaat worden. Het moet ervoor zorgen dat zelfrijdende auto’s nog veiliger en sneller op situaties kunnen reageren. Ook moet er veel minder lag zijn tijdens bijvoorbeeld games en videochats.

Volgens de makers is het handig dat juist nu de innovatie wordt gedaan. Tijdens de lockdown werken veel mensen thuis waardoor het internet veel meer gebruikt wordt. Ook later zullen toepassingen als zelfrijdende auto’s gebruikt worden dat het netwerk nog verder belast. Met de nieuwe micro-comb chip lijkt de toenemende vraag voor bandbreedte in de toekomst opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Metro

Reageer op artikel:
’s Werelds snelste internetsnelheid gemeten door wetenschappers
Sluiten