Rutger Houweling
Rutger Houweling 1 jul 2013

‘s Werelds snelste schip wordt aangedreven door een Boeing 747-straalmotor

Het Australische scheepswerf Incat claimt ‘s werelds snelste schip te hebben gebouwd. De Francisco zou naar verluid een snelheid van zo’n 108 kilometer per uur halen. Dit komt dankzij twee straalmotoren die uit een Boeing 747 zijn gehaald. Natuurlijk zijn ze zo omgebouwd dat ze een schip kunnen aandrijven. De motoren creëren twee gigantische waterstralen die het schip vooruit blazen en produceren samen zo’n 59.000pk.

Kim Clifford, Incat’s managing director, geeft aan dat er een aantal speedboten zijn die echt wel de 109 kilometer per uur halen, alleen kunnen ze geen duizend passagiers en honderdvijftig auto’s vervoeren. En dan heeft-ie het nog niet eens over de gigantische duty-free shop aan boord.

Het is overigens niet alleen de snelheid die het schip uniek maakt. Het is namelijk ‘s werelds snelste schip die gebruik maakt van vloeibaar aardgas als primaire brandstof. Alleen voor het starten van de motoren gebruikt-ie olie. Dit maakt het schip ook nog eens ‘s werelds ‘schoonste’ en snelste schip. Wil je een ritje maken met de Francisco? Dan zul je naar Buenos Aires of naar Montevideo moeten, want de boot vaart tussen Argentinië en Uruguay. Check bovenstaande video om ‘m aan het werk te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘s Werelds snelste schip wordt aangedreven door een Boeing 747-straalmotor
Sluiten