Daniel Koster
Daniel Koster Apple 27/01/2016

Safari crasht op iOS en Mac, via deze 3 manieren los je dit op

De gehele Apple-wereld is in rep en roer. De webbrowser Safari, die als standaardbrowser bij Apple staat ingesteld, crasht. Dit gebeurt bij vele gebruikers wanneer zij via de iPhone, iPad of Mac een adres willen intikken in de adresbalk van de browser. Wanneer zij op de adresbalk tikken sluit Safari zichzelf af. Gelukkig kun je hier op verschillende manieren een stokje voor steken. Wij leggen je met hulp van iCulture drie manieren uit!

De reden voor het crashen van Safari

De reden dat Safari er plots mee uitscheidt is nog niet bekend. Er is iets mis met de Safari- en zoekmachinesuggesties, maar wat precies, dat is dus onduidelijk. Wel is duidelijk dat de problemen bij iOS 8 en -9 opspelen en bij verschillende Mac-gebruikers. Aangezien mensen die onder andere komen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland klagen over het probleem, heeft het niets met de taal te maken. Wel zijn er aanwijzingen dat het te maken heeft met de data die jouw Safari-browser bevat. Goed, genoeg over de oorzaak, nu naar de drie oplossingen!

1. Het uitschakelen van Safari-suggesties

Je kunt zowel via iOS als via OS X de suggesties die Safari doet uitschakelen. Hierdoor ben je van het probleem af. Wanneer het probleem wordt opgelost kun je de suggesties weer inschakelen door dezelfde stappen uit te voeren. Pak voor iOS je iPhone/iPad erbij en ga naar je instellingen. Open vervolgens Safari en schakel Safari-suggesties uit. Done! Voor je Mac werkt het vrijwel identiek. Open Safari en en klik op de menubalk op Safari en vervolgens Voorkeuren. Wanneer je dan naar Zoeken gaat kun je het vinkje bij Inclusief Safari-suggesties uitzetten.

2. Het inschakelen van de privémodus

Wil je de suggesties niet uitschakelen? Dan kun je ook de privémodus inschakelen, want daarmee los je het probleem eveneens op. Via iOS moet je Safari openen (de browser dus, niet in je instellingen) en rechtsonder op het tabbladenicoon drukken. Je kunt dan linksonder op privé drukken. Zo gemakkelijk is het. Voor je Mac moet je eveneens je Safari-browser openen. Wanneer je dan via Safari naar je archief gaat kun je een nieuw privévenster openen. Happy surfing!

3. Het uitschakelen van de zoekmachinesuggesties

Heb jij liever nog een derde optie om uit te kiezen? Dan kun je de zoekmachinesuggesties uitschakelen. Open voor iOS wederom je instellingen en ga naar Safari toe. Als je daar Zoekmachinesuggesties uitschakelt ben je van het probleem af! Voor de Mac moet je Safari openen en in de menubalk via het kopje Safari je Voorkeuren openen. Als je vervolgens naar het tabblad Zoeken gaat kun je daar Inclusief Zoekmachinesuggesties uitzetten.

De bonus oplossing

We hebben ook nog een bonus oplossing voor je in het verschiet. Want waar Safari vaak prima werkt, gaat er voor ons toch niets boven Chrome. Je kunt dus ook gewoon Chrome updaten dan ben je van het hele gesodemieter af!

Snel een fix

De bovenstaande drie handelingen zullen het probleem oplossen. Echter zal er waarschijnlijk zeer spoedig een fix vanuit Apple komen. Dit zijn natuurlijk enkel tijdelijke oplossingen. Tot die fix er is kun je nu in ieder geval gebruik maken van je iDevices zoals je dat gewend bent!

Reageer op artikel:
Safari crasht op iOS en Mac, via deze 3 manieren los je dit op
Sluiten