Salt: lamp die enkel zout water nodig heeft om licht te geven

In Nederland komt stroom uit het wandcontact, maar helaas is dat lang niet overal op de wereld het geval. Op de Filippijnen bijvoorbeeld, is een groot deel van de bevolking afhankelijk van petroleumlampen.

Salt werkt op water en een snufje zout

Broer en zus Raphael en Aisa Mijeno bedachten daarom deze lamp: Sustainable Alternative Lighting (Salt). Je gooit er een glas water in, een snufje zout erbij en hij geeft licht!

De elektriciteit ontstaat door twee verschillende metalen in een bad zout water. Door de reactie met het zout, stoot één pin elektronen af, die via een draad naar de andere pin lopen. De opgewekte spanning is niet zo groot, maar genoeg om extreem zuinige LED-lampjes te verlichten!

Op één glas water, met twee schepjes zout, geeft de Salt ongeveer acht uur licht. Als je ‘m elke dag acht uur aanzet, gaan de elementen ongeveer een half jaar mee. Bij goed onderhoud, dus regelmatige reiniging, kan de Salt zelfs een jaar meegaan!

Het vervangen van de elementen kost wel wat geld, maar het is een stuk voordeliger dan elke dag petroleum halen. Daarnaast is het ook véél minder vaak nodig! Salt is zelfs uitgerust met een USB-port, zodat hij (langzaam) een mobiele telefoon op kan laden.

Volgens de broer en zus is er aan drie dingen geen gebrek in de Filippijnen: rijst, water en zout. Voor arme inwoners kan de Salt dus een uitkomst zijn. Niet alleen besparen ze geld en hebben ze goedkoop licht: de tijd die het kost om brandstof te halen kunnen ze anders gebruiken! Mooi project!

Check ook:

Reageer op artikel:
Salt: lamp die enkel zout water nodig heeft om licht te geven
Sluiten