Mark Hofman
Mark Hofman Tech 23 jan 2019

Samsung tikt mijlpaal aan met baanbrekend 4K OLED display

Waar we afgelopen jaren de opkomst van 4K OLED televisies met alle rust hebben bekeken, is het tijd voor de volgende stap. Tijdens CES 2019 zagen we HP en Dell de eerste 4K OLEd displays ter wereld onthullen voor hun laptops. Maar waar deze producenten de displays minder dan een maand onthuld hebben, doet Samsung er al een schepje bovenop. Een baanbrekend schepje wel te verstaan. 

Samsung onthult baanbrekend 4K OLED display

We wachten al enige tijd, met al het geduld van de wereld, op OLED schermen voor laptops. Iets wat tijdens CES 2019 eindelijk gebeurde door de nieuwe displays van HP en Dell. Maar waar deze producenten pas net hun nieuwe technologie aan de wereld bekend gemaakt hebben, weet Samsung de displays al te overtreffen. De producent heeft haar eerste eigen 4K OLED display aangekondigd, welke simpelweg baanbrekend te noemen is. En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het om een 15.6-inch display gaat.

Het 15.6-inch 4K OLED display van Samsung is een unieke te noemen. Zo beschikt hij, volgens Samsungs Display’s marketing directeur, over een uitstekende HDR functie. Hierdoor toont het display uitstekende kleurreproductie, HDR en beschikt het over een hoge zichtbaarheid in de buitenlucht. Maar waar het scherm zonder twijfel haar baanbrekende status vandaan haalt zijn de bezels. Deze zijn zo ontzettend dun, dat je ze bijna niet ziet zitten. Zo is goed te zien op onderstaande foto.

De technologie achter het scherm is in principe hetzelfde als dat van een 4K OLED televisie. Elke pixel wordt individueel verlicht, waardoor je zwartwaardes extra hoog zijn wanneer ze uitgeschakeld zijn. OLED-schermen staan bekend om hun hoge kleurnauwkeurigheid en kunnen HDR beter aan dan LCD schermen. De helderheid zit boven de 600 nits, wat genoeg is om een DisplayHDR 600 certificaat te krijgen, en het scherm is in de mogelijkheid om 34 miljoen kleuren weer te geven.

Uiteraard weten OLED-schermen ook voor problemen te zorgen.  Ingebrande schermen en de korte levensduur van OLEDs kunnen voor aardig wat problemen zorgen, maar al met al is het beeld wat ze afleveren fantastisch. Samsung zal vanaf halverwege februari beginnen met de productie van de panelen. Wanneer de displays ook daadwerkelijk in laptops te zien zullen zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung tikt mijlpaal aan met baanbrekend 4K OLED display
Sluiten