Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 21 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Samsung werkt aan 600 megapixelcamerasensoren, maar waarom?

Samsung heeft laten weten dat het bedrijf voornemens is camerasensoren te ontwikkelen met een resolutie van maximaal 600 megapixel. En dat terwijl het menselijke oog omgerekend een maximale resolutie van 500 megapixel kan hebben.

Yongin Park, die bij Samsung verschillende titels als EVP, Head of Sensor Business Team en System LSI Business draagt, heeft een blogpost gepubliceerd op het nieuwskanaal van Samsung. Daarin meldt hij dat het menselijk oog omgerekend een resolutie aankan van 500 megapixel. Ter vergelijking: veel DSLR-camera’s en smartphonecamera’s bieden resoluties aan van 12 tot 40 megapixel. Dus dat betekent dat de cameraindustrie nog een lange weg te gaan heeft voordat de rek eruit echt uit is. Niet als het aan het Zuid-Koreaanse bedrijf ligt.

600 megapixelsensor van Samsung

Het bedrijf is namelijk voornemens een camerasensor van 600 megapixel te ontwikkelen. Het kan nog best een opgave zijn een balans tussen pixelgrootte en resolutie te creëren. Maar het bedrijf heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Zo voegt het pixels vaak samen. In de module van de 64 en 108 megapixelsensor worden verschillende technieken gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld meer licht opgenomen worden, waardoor er ook beter in het donker gefotografeerd kan worden. Dat wordt dus bereikt door pixels samen te voegen.

Samsung Galaxy S20 kopen
De achterkant van de Samsung Galaxy S20 Ultra. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Hoewel de meest voor de hand liggende toepassing hier voor smartphones is, denkt Park toch ook aan uitbreiding van het portfolio. Zo wil Samsung namelijk in de toekomst ook camerasensoren gaan leveren aan makers van autonome auto’s, drones en andere Internet of Things-apparaatmakers. Of de sensoren uiteindelijk ook naar smartphones komen, is nu nog maar de vraag; dat lijkt nog niet zeker te zijn. Voorlopig lijkt het erop dat auto’s die zelfstandig kunnen rijden in elk geval kunnen profiteren van de nieuwe cameratechnologieën.

Niet getreurd, want ondertussen lijkt het erop dat Samsung nog een verrassing in petto heeft voor smartphoneliefhebbers. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is namelijk achter de schermen bezig aan een 150 megapixel Nanocell-camera. Die komt mogelijk wél naar smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Samsung

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung werkt aan 600 megapixelcamerasensoren, maar waarom?
Sluiten