Samsung voor de rechter vanwege “misleidende advertenties”

De kunst van adverteren is natuurlijk om een product zo mooi mogelijk neer te zetten. Al is het daarbij natuurlijk ook belangrijk om de consument niet teveel te misleiden. Volgens een Australische consumentenbond heeft Samsung dit laatste niet goed genoeg nageleefd. Ze vinden namelijk dat de smartphonefabrikant ten onrechte impliceert dat haar toestellen waterbestendig zijn.

Samsung voor de rechter gesleept

Na een kleine 300 advertenties bekeken te hebben, sleept de Australian Competition and Comsumer Commission (ACCC) Samsung voor de rechter. Dit omdat ze volgens hen ”een misleidend en onjuist beeld van hun Galaxy smartphones hebben neergezet”. Het bedrijf heeft namelijk regelmatig advertenties geplaatst waarop een wateractiviteit te zien is. Wat zou impliceren dat de betreffende toestellen waterbestendig zijn:

”De ACCC vindt het misleidend dat Samsung in enkele van haar advertenties impliceert dat de Galaxy smartphones geschikt zijn om in allerlei soorten water te gebruiken, waaronder de oceaan en zwembaden, en daardoor geen beschadiging zouden oplopen. Terwijl dit niet het geval is.”

De klacht is aan de ene kant een beetje verzocht. Samsung beweert immers nergens dat de toestellen geschikt zijn om mee de zee in het nemen. Toch was het misschien beter geweest als de smartphonefabrikant een andere afbeelding had gebruikt.

Samsung Galaxy

Het bedrijf heeft een ruime 4 miljoen Galaxy toestellen verkocht in Australië en de ACCC denkt dat de vermeende waterbestendigheid daar zeker aan bijgedragen heeft.

Aangezien Samsung enkele garantieclaims voor toestellen die waterschade hebben opgelopen geweigerd zou hebben – maar door middel van advertenties wel zou impliceren dat de toestellen waterdicht zijn – sleept de ACCC het bedrijf nu voor de rechter.

OnePlus 7

Samsung is niet het enige bedrijf dat leek te willen impliceren dat haar toestellen tegen een spatje kunnen. Ook OnePlus heeft onlangs op een subtiele manier gehint dat de recente OnePlus 7 waterbestendig is.

Ze plaatste namelijk een video waarin het toestel in een emmer met water gegooid werd. Deze werd echter voorzien van de tekst ”waterdicht claims zijn erg prijzig”.

Het bedrijf droeg hiermee de boodschap uit dat de OnePlus 7 waterdicht is, maar ze daarop geen garantie willen geven.

Meer over Samsung is te lezen in het overzicht. Bekijk ook de video van onze Samsung trip naar Zuid-Korea.

Reageer op artikel:
Samsung voor de rechter vanwege “misleidende advertenties”
Sluiten