Samsung zorgt ervoor dat jij binnenkort betere foto’s maakt met je smartphone

Samsung heeft een nieuwe camerasensor aangekondigd. Het is er een met een maximale resolutie van 50 megapixel, genaamd ISOCELL GN1. Het is de eerste camerasensor van het bedrijf die over zowel dual-pixel autofocus als Tetracell pixel-binning beschikt.

In de praktijk moet dat betekenen dat de sensor niet alleen snel werkt, maar ook goede foto’s moet kunnen maken wanneer er weinig licht beschikbaar is. De pixelgrootte bedraagt 1,2μm. Dat komt meer in de buurt van een conventionele telefooncamera. De laatste maanden hebben we gezien dat die pixelgroottes steeds groter werden op de chips die bedoeld zijn voor foto’s in hoge resoluties. De duidelijke concurrent is de Sony IMX689-sensor, die we onder meer aantreffen in de dit jaar gelanceerde Oppo Find X2 Pro.

Samsung camerasensor
Samsung ISOCELL GN1. (Afbeelding: Samsung)

Nieuwe camerasensor van Samsung

De sensor van Sony heeft een pixelgrootte van 1,22μm en schiet foto’s in 48 megapixel. De nieuwe Samsung-camerasensor schiet straks standaard plaatjes in 12,5 megapixel, aangezien vier pixels samengevoegd worden tot één pixel. De toevoeging van dual-pixel phase-detection autofocus is heel belangrijk. Onlangs ging het namelijk goed mis op dat gebied. De Samsung Galaxy S20 Ultra, met zijn 108 megapixelsensor zonder dual-pixeltechnologie, heeft namelijk moeite met het onderdeel autofocus. En dat levert slechte beelden op.

Samsung heeft al op dat probleem gereageerd en heeft beloofd het probleem op te lossen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Laten we daarom hopen dat toekomstige smartphones niet dezelfde problemen zullen vertonen en dat de ISOCELL GN1 een stap in de goede richting is. Hoe het ook gaat zijn: een snelle performance en goede autofocus zijn in elk geval de twee steunpilaren van de nieuwe camerasensor. De nieuwe chip wordt vanaf deze maand al in productie genomen en kan dus binnenkort in de eerste telefoons verschijnen.

Wanneer we de eerste smartphones met de nieuwe camerasensor zien, is echter nog niet bekendgemaakt door het Zuid-Koreaans bedrijf.

Samsung

Reageer op artikel:
Samsung zorgt ervoor dat jij binnenkort betere foto’s maakt met je smartphone
Sluiten