Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 31 jan 2018

Verrassing: Samsung bestormt Bitcoin-mining markt

De hype rondom Bitcoin en andere cryptocoins is nog altijd groot. Terwijl overheden en instanties druk bezig zijn met de wetgeving aanpassen en maatregelen treffen is het duidelijk dat er voorlopig geen eind aan gaat komen. Miners minen lekker door. Om nieuwe Bitcoins te creëren en transacties te voltooien moeten er complexe, wiskundige berekeningen uitgevoerd worden. Samsung gaat daar van profiteren.

Samsung stapt in het Bitcoin minen

Dat kost veel computerkracht. Steeds meer zelfs. Daardoor zal de laatste munt pas rondom 2170 gemined worden, naar verwachting. Voor het minen van nieuwe munten is dus hardware nodig. Dan hebben we het over videokaarten, die voorheen vooral door gamers werden gekocht. Logisch, want daar zijn ze voor bedoeld.

Bitcoin lightning network

Wil je een nieuwe gamecomputer bouwen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: de kaarten zijn niet alleen ontzettend moeilijk te krijgen, maar ook nog eens zeer prijzig geworden. Grote Bitcoin miners kopen nieuwe ladingen met tientallen tegelijk meteen op. Jammer voor gamers, maar voor hardwarefabrikanten is het een gigantische markt die bediend kan worden.

Het lijkt erop dat Samsung van de blockchain-hype wil gaan profiteren. Volgens insiders is de Koreaanse techgigant begonnen met de productie van ASIC-hardware. Dat zijn chips die speciaal ontworpen zijn om zo efficiënt mogelijk Bitcoin en andere cryptocoins te minen.

Is dit goed nieuws voor wanhopige gamers die op zoek zijn naar een videokaart? Nee, niet direct.

De doorgaans betrouwbare publicatie The Bell kwam eerder deze week met dit nieuws. Volgens de Koreaanse publicatie heeft Samsung een deal gesloten met een grote Chinese fabrikant van mining-hardware. Samsung doet dus wat het ook voor veel smartphonefabrikanten regelt: componenten leveren voor in producten van andere bedrijven.

Legitimering van een industrie

Naar verluidt gaat de massaproductie eind januari van start. Het lijkt een verrassende zet te zijn, maar de fabrikant heeft al eerder interesse in de markt getoond. Oktober vorig jaar stuntte Samsung met een mining-setup die uit veertig oude Galaxy S5’s bestond. De maanden erna kwamen al geruchten boven drijven dat de fabrikant in gesprek was met leveranciers van Bitcoin-hardware.

Is dit goed nieuws voor wanhopige gamers die op zoek zijn naar een videokaart? Nee, niet direct. Samsung focust zich op een ander component van mining-hardware, dus voorlopig gaat de jacht op videokaarten gewoon door. Indirect biedt het de hele mining-markt wel een basis. Bovendien zal het de hardware op de lange termijn beter en goedkoper maken. Concurrentie leidt immers tot een gezondere markt.

De hype groeit uit tot een grote industrie. Samsung is de grootste chipmaker van dit moment, dus deze logische stap zegt veel over de (nabije) toekomst. Maar heeft Bitcoin nog wel een toekomst als betaalmiddel? Hier lees je het antwoord.

 

Reageer op artikel:
Verrassing: Samsung bestormt Bitcoin-mining markt
Sluiten