Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 mrt 2017

Alles wat je moet weten over Bixby: het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8

Door alle gelekte foto’s, video’s en teasers zou je bijna vergeten dat het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8 in de software zit: maak kennis met Samsung’s Bixby.

Digitale assistenten: de toekomst van smartphones?

Tegenwoordig is bijna elke smartphone zeer capabel. Of je nou een budgetmodelletje van Motorola gebruikt of een peperdure iPhone, je weet zeker dat je lekker kunt Whatsappen en je foto’s op Facebook en Snapchat kunt slingeren. Het wordt dan ook steeds moeilijker om je als fabrikant te onderscheiden. Opkomende Chinese fabrikanten concurreren vooral op de prijs, waardoor grote namen als HTC en LG het moeilijk hebben.

Samsung Galaxy S8 Bixby
Bron: Samsung

Er is gelukkig een heilige graal: de digitale assistent. Bijna niemand durft hardop tegen zijn telefoon te praten, maar toch gooien alle smartphonefabrikanten zich vol enthousiasme op kunstmatige intelligentie. Vooral Google weet indruk te maken met zijn Google Assistant. Waar Siri eerder frustrerend is en enkel simpele vragen kan beantwoorden, weet de assistent van de zoekgigant precies waar je het over hebt. Het slimme stukje software kan namelijk de context van je gesprek begrijpen, en wordt zo steeds slimmer.

Bixby is de toekomst van digitale assistenten. Althans, als we de geruchten moeten geloven.

Google Assistant is sinds kort beschikbaar op vrijwel elke Android smartphone. Het wordt echt een onmisbaar stukje software in het besturingssysteem, vooral in de toekomst. Samsung kiest echter voor zijn eigen weg. Na jaren aan ontwikkeling en onderzoek wordt eind deze maand het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8 onthuld: Bixby.

Bixby: het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8

Bixby is de gelekte naam van de nieuwe virtuele assistent van Samsung. Het slimme stukje software van de Koreaanse fabrikant wordt naar verluidt qua mogelijkheden uitgebreider en slimmer dan Amazon’s Alexa, Google’s Google Assistant en Apple’s Siri. Van het zoeken naar objecten in foto’s tot het betalen met je stem: Bixby is de toekomst van digitale assistenten. Althans, als we de geruchten moeten geloven.

Even een stapje terug. Samsung kondigde november vorig jaar aan dat het zijn eerste stemgestuurde assistent aan het ontwikkelen is. Daarvoor heeft de smartphonefabrikant vorig jaar Viv overgenomen. Dat is de kunstmatige intelligentie startup van Dag Kittlaus. Die naam doet misschien een belletje rinkelen. Kittlaus is namelijk een van de ontwikkelaars van Siri.

Het is volgens Reuters de bedoeling dat de aankomende assistent in alle producten van Samsung wordt verwerkt. Dan hebben we het dus niet enkel over de Galaxy-toestellen, maar ook de slimme koelkasten en speakers van de Koreaanse fabrikant. Volgens insiders verwacht Samsung er veel van. Sterker nog, met de nieuwe assistent hoopt de smartphonefabrikant naar verluidt zijn momentum weer op te pakken na het Galaxy Note 7-fiasco.

Raak nog niet teveel gehecht aan de naam, want Samsung heeft ook merknamen als Kestra en Bix geregistreerd. Naar verwachting is Kestra de vrouwelijke variant van de digitale assistent, en Bixby de mannelijke. De digitale assistent zit verwerkt in elke standaard app van de Samsung Galaxy S8, en kan dan ook allerlei taken voor je uitvoeren. Dat is ook het grote verschil met het bestaande Samsung S Voice: de implementatie gaat veel breder en dieper.

Maar wat kan Bixby dan precies?

Bixby is zelfs zo belangrijk dat de Samsung Galaxy S8 waarschijnlijk een speciale fysieke knop heeft. Waar sommige toestellen een toegewijde cameraknop hebben, kun je op de Galaxy S8 met een druk op de knop de slimme assistent activeren. Vervolgens kan Bixby net zoals Google Assistant op basis van de context allerlei acties uitvoeren. Een specifieke foto van je moeder in je galerij tonen, bioscoopkaartjes bestellen etc.

Samsung Galaxy S8
Bron: Samsung

Dat is al indrukwekkend, maar dat kan Google Assistant ook. Maar waar Samsung zich echt wil onderscheiden, is op het gebied van foto’s. De nieuwe camera-app van de Samsung Galaxy S8 heeft waarschijnlijk een speciale knop voor Bixby. Vervolgens hoef je enkel je telefoon op een object te richten, waarna Bixby je precies kan vertellen wat het is. Op basis van die informatie kan de assistent weer contextuele opties geven. Wie weet krijg je de optie om de broek die je hebt gefotografeerd te bestellen bij een bepaalde webshop.

Daarnaast werkt Samsung ook aan Bixby Pay, een systeem waarmee je middels je stem transacties uit kunt voeren. Klinkt tof, maar het blijft altijd maar de vraag of dit soort functies ons ook in Nederland komen verblijden. In november 2016 vertelde Samsung’s grote innovatie baas aan de Korea Herald dat het bedrijf aan een overkoepelend systeem werkt, waar elke app van een derde partij zich op aan kan sluiten. Een pizza bestellen bij je favoriete keten en direct een Uber regelen, zonder van app te hoeven wisselen.

Grootse beloftes, maar de praktijk moet gaan uitwijzen of Bixby echt zoveel slimmer is dan de concurrentie.

Bixby ondersteunt direct na de lancering zeven of acht talen, waaronder Engels, Chinees en Koreaans. Het is helaas onduidelijk of Nederlands daar tussen zal zitten. Het is in ieder geval duidelijk dat Samsung zeer ambitieus is. Het wil qua kunstmatige intelligentie echt de marktleider gaan worden. Grootse beloftes, maar de praktijk moet gaan uitwijzen of Bixby echt zoveel slimmer is dan de concurrentie.

We gaan het allemaal ontdekken op 29 maart! Dan wordt de Galaxy S8 namelijk aangekondigd. We hebben alvast zes Samsung Galaxy S8 features die je niet in de iPhone 8 zult aantreffen op een rijtje gezet. Over de iPhone 8 gesproken: die komt er misschien helemaal niet! Ondertussen kun je hier checken hoe pienter Siri nou echt is.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over Bixby: het geheime wapen van de Samsung Galaxy S8
Sluiten