Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 29 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Samsung zonder Bixby? Google lijkt er voor te vechten!

Naar verluidt zijn Google en Samsung met elkaar in gesprek voor het pushen van Google-diensten, zoals de Google Assistent en Google Play. Dit zou dan ten koste gaan van de alternatieven van de Zuid-Koreaanse fabrikant, zoals stemassistent Bixby en de Galaxy App Store.

Dat Google juist met Samsung in gesprek gaat is niet vreemd. Het is namelijk de grootste smartphonefabrikant ter wereld en de marktleider in de Verenigde Staten. Hoewel Samsung al jaren gebruikmaakt van Android, probeert het bedrijf ook zijn eigen software te pushen. Denk dan aan de eerdere genoemde stemassistent en appwinkel. De producten van Google zijn gewoon aanwezig op de smartphones van de fabrikant, maar die doet er alles aan om mensen zijn producten te laten gebruiken natuurlijk. Zo treffen we al jaren een knopje voor Bixby aan, bijvoorbeeld, tot grote ergernis van veel gebruikers.

Bixby Samsung
Samsung Bixby (Afbeelding: Samsung)

Samsung en Google in gesprek over digitale producten

Samsung en Google hebben in het verleden al veel gesprekken gevoerd over hoe het Zuid-Koreaanse bedrijf Android aanpaste met TouchWiz (de softwareschil voor OneUI). Aanpassingen zijn toen doorgevoerd, maar Google wil dus nog een stap verdergaan. Mogelijk is de fabrikant dit keer niet zo gemakkelijk om te praten; de tijd zal het leren. Mogelijke voorwaarden voor de deal zijn niet naar buiten gebracht.

In veel gevallen is Google bereid ergens voor te betalen. Zo hebben Google en Apple een overeenkomst, ter waarde van enkele miljarden, waarin staat dat Google de standaard zoekmachine is van webbrowser Safari.

Ondertussen speelt ook nog een belangrijke hoorzitting die mogelijk roet in het eten kan gooien. Google moet, samen met andere Amerikaanse giganten Amazon en Facebook, Amerikaanse wetgevers overtuigen dat het geen misbruik maakt van zijn (machts)positie. Google wordt namelijk verweten zijn positie te misbruiken, door fabrikanten te verplichten altijd Google Play en andere Google-diensten aan te bieden. Een deal met Samsung kan dat beeld juist versterken, doordat de concurrentie actief ondermijnd wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bloomberg

Reageer op artikel:
Samsung zonder Bixby? Google lijkt er voor te vechten!
Sluiten