Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 11 jul 2019

[INTERVIEW] Samsung CEO: “Toekomst draait niet meer om smartphones”

Als CEO van Samsung is het leven van DJ Koh de afgelopen paar jaar alles behalve saai geweest. Of het nu gaat om de Galaxy Note 7, doe toekomst van smartphones of de problemen waar concurrent Huawei mee te maken heef gekregen: er is altijd wel iets aan de hand. Maar hoe kijkt de CEO van Samsung daar zelf eigenlijk op terug en wat zijn de plannen voor de toekomst? Mark ging naar Zuid-Korea om deze vragen aan hem te stellen.

Hoe zien smartphones er binnen nu en tien jaar uit?

“Ik denk dat het wel duidelijk mag zijn dat we ons gaan richten op 5G. En om goed te kunnen zien wat dat voor de komende tien jaar betekent, moeten we eerst terug naar de afgelopen tien jaar. Dit is het LTE tijdperk en in dit tijdperk heeft de smartphone altijd centraal gestaan. Dat wordt compleet anders met 5G. Hierin staat niet de smartphone centraal, maar hebben we te maken met Internet of Things (IoT) en AI Technologie. De afgelopen acht jaar werd er gesproken over IoT, maar gebeurde er letterlijk niets. Dat veranderd nu door de komst van 5G.

Het echte AI tijdperk staat voor onze neus. Of het nu gaat om huizen, kantoren, straten of auto’s: alles moet met elkaar samenwerking en in verbinding staan met elkaar. Met LTE was dit niet mogelijk, met 5G zeker weten wel. De toekomst van de smartphone is dus de toekomst waar het niet meer draait om een smartphone, maar het een onderdeel is van een heel groot ecosysteem.We moeten dus niet meer denken aan de smartphone, maar aan smart devices.”

Samsung Galaxy S10 5G

De Galaxy Note 7 was uiteraard een groot drama te noemen. Hoe heeft een bedrijf als Samsung het voor elkaar gekregen om dit te overleven?

“Eerlijk gezegd wil ik niet herinnert worden aan de Note 7. Het is zo’n triest verhaal, haha. Maar goed. Hoe heb ik dit met het bedrijf overleefd en hoe heb ik de klanten weer teruggewonnen? Wat dat betreft ga ik je vertellen hoe het eigenlijk is.

Toen alles rondom de Note 7 plaatsvond, was ik kwaad. Ik dacht: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En waarom? Het waren vragen die ik mezelf in boze toestand stelde voor een paar uur. Maar de dagen daarna deed ik vooral mijn best om te kalmeren. En terwijl ik terugkeek kwam ik er al snel achter dat er niemand was dit het kon uitvogelen. Ik zat samen met mijn team om erachter te komen waar het fout was gegaan, en het werd bijna een gevecht. Iedereen begon naar elkaar te wijzen. Dat was het moment dat ik besloot om niemand te ontslaan voor deze fouten.

Ik ontsloeg niemand vanwege het Galaxy Note 7 probleem, omdat het mijn verantwoordelijkheid was. Ik gaf groen licht, ik was verantwoordelijk. Het was mijn fout. En nadat ik dat gemeld had aan het personeel, begonnen ze te communiceren met me. Naar aanleiding van die gesprekken zette ik twee principes op.

Nummer één: transparantie. Transparantie binnen Samsung en transparantie buiten Samsung. Samsung is een groot bedrijf en als we niet transparant genoeg zijn binnen Samsung, hoe kunnen we het dan buiten maken? Daarom zijn we open en zijn we eerlijk. Niet alleen intern, maar ook naar de media en de klanten toe.

Nummer twee: verantwoording. Door de Galaxy Note 7 verloor ik 6 miljard dollar, een gigantisch bedrag. Maar ik nam de beslissing om deze 6 miljard dollar niet als verlies te zien, maar als een investering. Ik verantwoorde mezelf tegenover de telecomproviders, die simpelweg onze grootste klanten zijn. Maar daarnaast verantwoorde ik me ook tegenover de klanten. Ik was open, ik was eerlijk en ik nam de verantwoordelijkheid.

Ik had ondertussen ook veel gesprekken gehad met wetenschappers, professoren en veiligheidsinstanties. We wilden een oplossing zoeken en moesten daarvoor heel transparant zijn. En dat zijn we naar alles en iedereen ook geweest destijds.

update

Kort samengevat: transparantie naar de buitenwereld en de medewerkers heeft, samen met verantwoording, ervoor gezorgd dat we als bedrijf hier overheen zijn gekomen.”

Huawei heeft nu flink wat problemen door de ban in de Verenigde Staten. Wat is de strategie van Samsung om een soortgelijke situatie te overleven?

“ Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst allemaal beseffen dat Huawei in deze positie zit vanwege een handelsoorlog tussen twee verschillende landen. Ik hoorde het nieuws tijdens een zakelijke reis en stuurde direct een bericht aan alle executives van het bedrijf. In dat bericht stonden twee belangrijke punten:

Nummer één: profiteer niet uit deze situatie. Profiteer nooit van zo’n situatie. Het is een handelsoorlog en dat is verschrikkelijk, maar bedrijven kunnen er altijd bovenop komen. Dus wij moeten gewoon onze eigen weg blijven gaan. Onze eigen roadmap volgen die we voor de komende tien jaar hebben uitgestippeld.

Nummer twee: we moeten goed blijven luisteren. Goed blijven luisteren naar wat de klant van ons vraagt in deze situatie en naar wat onze partners van ons vragen in deze situatie. Er werd ons bijvoorbeeld gevraagd door partners of we onze productie omhoog schalen vanwege de situatie. Maar het is uiteindelijk de klant die het aantal units voor ons bepaald. En die klant bleef zich gewoon normaal gedragen. Dus blijven we gewoon onze eigen koers varen.”

Samsung CEO Dj Koh

Dus er zijn ook geen plannen om Tizen OS uit te breiden voor als mogelijk alternatief voor Android?

“Google en Samsung zijn beide al een hele lang tijd onderdeel van een sterk plan. Daarbij hebben we een sterke relatie met elkaar. We gebruike Tizen in onze smartwatches, onze televisies en in apparaten als koelkasten en wasmachines, omdat dit voordelig is voor het ecosysteem. Op deze manier hebben we het veel meer in de hand en kunnen we alles beter op elkaar afstellen.

Vanwege onze goede relaties en onze open systemen willen we juist samenwerken met bedrijven als Google, Microsoft, Facebook en Amazon. Op dit moment heb ik dus geen plannen liggen om van Tizen ook een besturingssysteem voor onze smartphones te maken Dat is goed voor onze klanten, dat is goed voor onze zakenrelaties.”

Meer van onze Zuid-Korea reis met Samsung?

Tijdens dit gesprek met de CEO van Samsung hebben we het uiteraard ook gehad over de Galaxy Fold. Niet alleen over hoe het er op dit moment voor staat met de opvouwbare smartphone, maar ook over hoe het zo heeft kunnen lopen. Dat interview check je hier!

Meer benieuwd naar hoe wij de gehele reis hebben beleefd? Check dan zeker even de onderstaande video!

We hebben tijdens de Zuid-Korea trip overigens ook twee smartphones kunnen testen. Onze review van de Samsung Galaxy A80 check je hier en de ervaringen met de Samsung Galaxy S10 5G zijn hier te lezen!

Reageer op artikel:
[INTERVIEW] Samsung CEO: “Toekomst draait niet meer om smartphones”
Sluiten