Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 nov 2018

Samsung bevestigt crisis mobiele divisie: tijd Galaxy 10

Samsung breekt ook dit jaar financieel record na record, dankzij sterk toenemende verkopen van geheugen-chips en schermpanelen.

Samsung erkent crisis mobiele divisie

Je hoeft je om het overkoepelende bedrijf dus geen zorgen te maken. We kunnen echter niet hetzelfde zeggen van de smartphonedivisie van Samsung. In de context van steeds sterkere competitie van Apple en Huawei en een krimpende markt heeft Samsung het lastig.

Althans, de Galaxy toestellen zijn anno 2018 lang niet zo populair als een paar jaar geleden. Dan hebben we het niet zo zeer over de Galaxy S9 en Galaxy Note 9, al doen die het dit jaar ook niet fantastisch, maar over het midrange-segment.

Dan gaat het dus vooral om de Galaxy A- en Galaxy J-series. De verkopen van die series blijven achter bij de concurrentie. Dat heeft vooral te maken met innovatie: spotgoedkope concurrenten als Huawei en Xiaomi bieden vaak innovatie in goedkopere modellen, waar Samsung het vrij bescheiden aanpakt.

Daardoor kiest de doorsnee consument al snel voor de concurrentie. Dit is allemaal geen doemdenken of speculatie van analisten. Samsung’s President van de Mobiele Communicatie-divisie heeft de situatie namelijk zelf erkend.

De druk komt nu enorm te liggen op de Galaxy S10, Galaxy Note 10 en Samsung‘s opvouwbare toestel. Oftewel, de mysterieuze Galaxy F.

Samsung’s Koh Dong-jin bleef dit jaar grotendeels optimistisch, maar geeft nu dus toe dat de situatie er niet zo goed uit ziet. In een recent intern bericht gebruikt de Koreaan zelfs het woord “crisis” om de staat van Samsung Mobile te beschrijven.

Vervolgens beloofde Dong-jin zijn best te doen om deze delicate positie te overkomen met de “aankomende Galaxy 10 en opvouwbare smartphones.”

Februari wordt belangrijk

Nee, dat is geen typefout. Volgens de Korea Herald noemde de president zelf de Galaxy 10, in plaats van de Galaxy S10. Opvallend genoeg worden opvouwbare toestellen ook als sterkte kandidaten voor een onthulling in februari genoemd, waarna ze in maart in de schappen zullen liggen.

Dat is een stuk vroeger dan verwacht, maar het is duidelijk dat Samsung snel verandering wil brengen in de situatie. Koh wordt ondertussen beschuldigd van te “top-down en te rigide beslissingen”.

Samsung DJ Koh
DJ Koh

De president van de mobiele divisie belooft echter in de toekomst beter te “luisteren naar de meningen van consumenten, en die nog actiever te in acht te nemen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, zodat ze beter aansluiten op hun wensen.”

Oftewel, er ligt een hoop druk op de mobiele divisie van het bedrijf. Februari, maart en de rest van 2019 gaan zeer belangrijk worden. Kan Samsung het tij keren? Daarvoor zullen zowel de flagships als dus blijkbaar de mid-range toestellen innovatie bieden ten opzichte van de concurrentie.

Korea Herald

Reageer op artikel:
Samsung bevestigt crisis mobiele divisie: tijd Galaxy 10
Sluiten