Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 jan 2019

Na Apple waarschuwt ook Samsung voor dramatisch kwartaal

Links en rechts incasseren techgiganten klappen. Apple’s aandelen namen deze week een duikvlucht nadat Tim Cook slecht nieuws bracht omtrent de financiële resultaten van het bedrijf. Nu is Samsung aan de beurt.

Samsung meldt nog slechtere resultaten

Teruglopende smartphoneverkopen en een lagere vraag naar geheugenchips hebben tot een pijnlijk kwartaal geleid. Dat heeft de Zuid-Koreaanse afgelopen nacht aangekondigd met zijn eigen verwachtingen. Analisten hadden al een daling verwacht, maar Samsungs cijfers zijn nog dramatischer.

Waar de fabrikant een jaar geleden een winst van 13.27 miljard dollar wist te rapporteren, pakt 2018 anders uit. Het bedrijf meldt namelijk nu dat de winst voor het vierde kwartaal van 2018 naar verwachting met 29 procent af zal nemen. Dan kom je uit op een winst van ‘slechts’ 9.67 miljard dollar. Een bittere pil.

Dat markeert bovendien een daling van 38.5 procent ten opzichte van de recordwinst die het vorige kwartaal werd geboekt. Toen harkte Samsung nog 15.6 miljard dollar binnen. De totale verkopen van 2018 zijn ook met 10.6 procent gedaald, richting de 52.7 miljard dollar.

We wisten door de tegenvallende verkopen van de Galaxy S9 al dat de cijfers tegen zouden vallen, maar dit pakt toch nog een stuk slechter uit dan verwacht.

Hoe?

Maar hoe komt dat? Het lijkt er sterk op dat de intense competitie in de Chinese markt een grotere impact heeft dan men initieel verwachtte. Oftewel, hetzelfde struikelblok waar Apple ook naar wijst. Terwijl in China juist enorme winst te behalen valt.

Daarnaast zijn de winstmarges van Samsung een stuk dunner door de zware marketing die de techgigant deed tijdens de feestdagen. Toch blijft Samsung optimistisch voor de toekomst en hoopt de Koreaanse techgigant zijn positie als koploper te verstevigen met 5G en zijn opvouwbare smartphone.

Samsung is tevens een grote speler op het gebied van componenten, met name als het om geheugenchips gaat. De vraag daarnaar pakte dit jaar ook een stuk lager uit dan verwacht, waardoor de prijzen tevens daalden.

2019

De fabrikant verwacht dat de tegenvallende prestaties ook impact zullen hebben op het eerste kwartaal van 2019. Daarna anticipeert het merk op een comeback in de tweede helft van het jaar, als de vraag naar geheugenchips weer stijgt. Bovendien gaat de Samsung Galaxy S10-serie een belangrijke rol spelen in het financiële plaatje. Hier kun je lezen wat we van dat flagship kunt verwachten.

Later deze maand zal Samsung meer details en het volledige financiële rapport voor Q4 2018 onthullen.

Reuters

Reageer op artikel:
Na Apple waarschuwt ook Samsung voor dramatisch kwartaal
Sluiten