Samsung introduceert Expert Raw: dé camera-app voor professionals

De fotocamera op een smartphone is ontzettend belangrijk en dat weet Samsung ook. Daarom komt het bedrijf met de Expert Raw-app waarmee je in een handomdraai professionele foto’s maakt. Al moet je smartphone dan wel aan eisen voldoen.

Met een Samsung-smartphone in je bezit heb je het qua camerafuncties goed voor elkaar. De toestellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf schieten doorgaans prima kiekjes, maar eerlijk is eerlijk: het kan altijd beter. Dat weet de fabrikant ook en dat idee vormt wellicht de basis voor het lanceren van een gloednieuwe camera-applicatie.

Samsung lanceert Expert Raw

Die nieuwe camera-app heet Expert Raw. De applicatie is nu als bèta beschikbaar via de Galaxy Store en brengt heel wat mooie dingen met zich mee. Denk dan aan multi-frame-based 16-bit RAW-ondersteuning voor de verschillende camera’s. Dat geldt dus voor álle camera’s en niet alleen de hoofd- en groothoeklenzen.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
De Samsung Galaxy S20 Fan Edition. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Dankzij de multi-frame-aanpak van Expert Raw van Samsung kun je verbeterde scherpte, meer details en een breder dynamisch bereik verwachten. Verder is er lossless jpeg-ondersteuning (lossless betekent: geen verlies in kwaliteit) en bedieningsopties voor professionals. Dan oefen je invloed uit op de ISO-waarden, sluitertijd, exposure, focus en histogram. Tot slot kun je RAW-profielen direct exporteren naar Adobe’s Lightroom.

Dat is cool, maar kan ik hem al downloaden?

Dat klinkt allemaal heel tof, maar er zit een flinke keerzijde aan dit verhaal. De Expert Raw-app werkt momenteel alleen op de Samsung Galaxy S21 Ultra, die voorzien is van Android 12. Echter, een woordvoerder van de fabrikant laat weten dat andere apparaten ook aan bod komen in de toekomst, waaronder de Galaxy S21 Plus en Galaxy Tab S5e.

Galaxy S21 Ultra: 5 apps en features waarmee je er het meeste uithaalt

We kunnen ons voorstellen dat meer smartphones en tablets over de app gaan beschikken, want waarom zou je hier anders zo veel moeite in stoppen? Mocht je de app op je Samsung Galaxy S21 Ultra willen uitproberen, dan lees je in deze tweet hoe je daaraan komt en welk Lightroom-profiel je nodig hebt.

Reageer op artikel:
Samsung introduceert Expert Raw: dé camera-app voor professionals
Sluiten