Performance-beest: hoe de Samsung Galaxy Note9 ons omver blies

De Galaxy Note9 werd door Samsung met veel fanfare onthuld. Wij kregen de afgelopen weken de kans om er mee aan de slag te gaan. Spoilers: de Android smartphone wist ons keer op keer te verrassen. Samsung heeft een echt performance-beest te pakken. We zetten vijf scenario’s op een rijtje waarin de Note9 ons omver blies.

Een groter scherm

Meteen als je de Galaxy Note9 in je handen houdt, valt een ding op: het scherm. Het 6.4-inch scherm is het grootste paneel dat Samsung ooit in een smartphone heeft gestopt. Samsung‘s status als koploper op het gebied van schermtechnologie komt hier volledig tot uiting.

De frisse kleuren en het ongekende contrast maken de Note9 echt een entertainment-topper, maar mij wist het toestel vooral te verrassen als het om productiviteit gaat.

Zo was dit eigenlijk het eerste toestel waarop ik met gemak splitscreen kon multitasken, zonder dat ik het na een paar keer proberen weer opgaf. Daarmee is het niet langer een gimmick, maar echt een nuttige optie.

Samsung Galaxy Note 9

Een slimmere camera

Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie zet het Koreaanse merk grote stappen. Aan de achterkant van de Note9 vind je een dubbele camera, met twee 12MP lenzen. Bij het gebruik van de camera viel mij op dat de software ontzettend snel weet waar je op scherp probeert te stellen. Ook komt de mogelijkheid om objecten te herkennen verrassend vaak van pas.

Kleurinstellingen worden ook automatisch aangepast, om ervoor te zorgen dat je de perfecte foto neemt. Knippert iemand met zijn ogen? Dan waarschuwt de Note9. Dat scheelde op vakantie een hoop gedoe met groepsfoto’s..

Samsung Galaxy Note 9

Meer, meer opslaggeheugen

Die haarscherpe foto’s moet je natuurlijk wel ergens kwijt kunnen. Ook op dat vlak weet Samsung opnieuw een degelijk pakket af te leveren. Het standaardmodel van komt gepaard met maar liefst 128GB aan opslaggeheugen, en 6GB aan werkgeheugen.

Samsung Galaxy Note 9

Ook is er een model met maar liefst 512GB aan opslaggeheugen en 8GB aan werkgeheugen. Middels een microSD-kaartje kun je het geheugen ook nog eens uitbreiden. In het geval van het 512GB-model zelfs tot maar liefst 1TB!

Als je zoals ik vaak in de trein zit, is dat echt een zegen. Je kunt nu immers zonder kopzorgen je favoriete Netflix series en Spotify playlists offline downloaden, zonder dat je een selectie hoeft te maken. Zo kon ik opeens dertig playlists extra downloaden, en had ik alsnog bijna een halve terabyte over!

Een grotere batterij met koelingssysteem

Leuk al die grotere schermen en krachtigere processors, maar veel toestellen komen nog altijd de dag niet door als het om accuduur gaat. Samsung maakt korte metten met dat probleem door een 4000 mAh (!) batterij in de Samsung Galaxy Note9 te stoppen. Ik ben een vrij intensieve gebruiker, en kon van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met het toestel aan de slag gaan, zonder een oplader te hoeven gebruiken. Tegen dat ik in bed dook, had ik nog 24% over. Ideaal!

Het viel op dat het toestel tijdens het gamen of Netflixen alsnog zeer koel blijft, dankzij een nieuw Water Carbon Cooling-systeem. De grotere batterijcapaciteit zorgt ervoor dat je het toestel zonder zorgen kunt gebruiken in elk scenario: op je werk als computer, thuis als entertainment-scherm, en in de sportschool als instructeur.

Een veelzijdigere S-Pen

Wat onderscheidt de Note-reeks normaal van de S-reeks? Precies, de S-Pen. Die is er dit jaar een stuk veelzijdiger op geworden. Het is niet langer slechts een stylus, maar ook een Bluetooth-afstandsbediening. Waar ik de S-Pen eerder toch vooral links liet liggen, is het nu een accessoire die overal van pas komt.

Samsung Galaxy Note 9

Middels een druk op de knop neem je een foto op afstand, of ga je naar de volgende slide in je presentaties. Het toffe hieraan is dat je het gedrag van de knop per app kunt aanpassen, daardoor kon ik workflows implementeren, waardoor ik het pennetje ook meteen veel meer gebruikte. Een verhoogde precisie met 4096 drukpunten maakt de accessoire helemaal af.

Samsung DeX

Waar je bij vorige toestellen nog een losse dock nodig had, kun je de Galaxy Note9 middels een simpele kabel tot computer omtoveren. Je hoeft het toestel enkel in een monitor te pluggen. Vervolgens krijg je toegang tot een complete en opvallend snelle desktopervaring.

Samsung Galaxy Note 9

Ik heb er een aantal dagen op gewerkt, en ik moet bekennen dat ik een halfslachtige ervaring verwachtte. DeX is er echter verrassend capabel op geworden in de afgelopen jaren. De gebruikservaring is net zo snel als dat je van laptops gewend bent, en de meeste Android-apps zijn krachtig genoeg om je desktop-programma’s te vervangen.

Al met al wist de Samsung Galaxy Note9 mij juist in de praktijk te verrassen. Specificaties die op papier niet opvallen, maken nou juist net het verschil in de praktijk. Daardoor blinkt de smartphone uit in waar het eigenlijk voor bedoeld is: als een praktisch verlengstuk van jezelf.

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
Performance-beest: hoe de Samsung Galaxy Note9 ons omver blies
Sluiten