Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 8 aug 2018

7 Samsung Galaxy S10 features om je op te verheugen

Hoewel we nu eigenlijk druk bezig zijn met de lancering van de Samsung Galaxy Note 9, zijn de ogen alweer volop gericht op de Galaxy S10 toestellen van volgend jaar. Volgens de berichten zouden we daar maar liefst drie van krijgen: een “budget” model, de standaard S10 en de S10 Plus. Uiteraard zou het Plus model komen met de meest gelikte features en moet het budget model het met wat minder doen. Deze features verwachten we tot nu toe bij de Galaxy S10 terug te zien.

Driedubbele camera

Waar behoorlijk wat toestellen tegenwoordig de enkele camera hebben afgezworen en met een dubbele camera komen, zijn er dit jaar een paar smartphones voorbij gekomen die de volgende stap hebben gemaakt naar een driedubbele camera. Zo begon Huawei ermee met de P20 Pro en volgde HMD Global al snel met de Nokia 9. Ook Samsung zou volgend jaar meedoen met de nieuwe trend. Het Plus model zou namelijk ook uitgerust worden met maar liefst drie sensoren. Het goedkoopste model zou het moeten doen met een enkele lens. Overigens zijn er ook berichten over een driedubbele camera bij de iPhone in 2019.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro

Dubbele selfiecamera

Bij verschillende Chinese smartphonemakers is de dubbele camera trend ook doorgeslagen naar de voorkant van het toestel en kun je extra glorieuze selfies maken. Volgens de berichten zouden we ook bij de Galaxy S10+ een dubbele selfiecamera krijgen, waarmee je bokeh foto’s significant beter zouden worden. Waarschijnlijk wordt er dan een extra telefotolens toegevoegd aan de voorkant naast de hoofdcamera. Bij de andere toestellen zou je nog gewoon zoals vanouds met een enkele lens je selfies moeten maken.

In-display vingerafdrukscanner

Ook de langverwachte in-display vingerafdrukscanner zou eindelijk zijn opwachting maken bij de S10 en S10+. Verrassend genoeg liet Samsung Mobile hoofd DJ Koh onlangs weten dat Samsung allang een in-display vingerafdrukscanner had kunnen implementeren. Dit hebben ze echter niet gedaan, omdat het dan een optische scanner zou worden en deze zouden niet al te geweldig werken. De in-display vingerafdrukscanner van volgend jaar wordt echter een ultrasone scanner, welke van een hoger niveau zou lijn. Helaas krijgt het goedkoopste model niet zo’n scanner, maar zou deze een fysieke vingerafdrukscanner aan de zijkant krijgen.

Samsung Galaxy S10

3D-gezichtscanner

Dit jaar kregen de Galaxy S9 toestellen al sensoren om het gezicht te scannen, maar volgend jaar zou dit naar een hoger niveau worden getild. Samsung zou namelijk aan de slag gaan met een 3D-sensor, net zoals de True Depth camera van de iPhone X. Hiervoor zou de smartphonemaker samenwerken met Mantis Vision en de lokale camera componentmaker Woodgate. Het is echter heel goed mogelijk dat alleen de Galaxy S10+ een 3D camera krijgt. Het is tenslotte ook het toestel met de dubbele selfiecamera.

Face ID

Galaxy S10 met display speaker

Smartphonemakers proberen de displays van hun toestellen steeds verder uit te rekken om uiteindelijk tot een geheel randloos design te komen. Er moeten echter aan de voorkant nog steeds bepaalde sensoren zijn en natuurlijk moet er ook een oorstukje zijn, waar je de persoon kunt horen waar je mee belt. Deze nemen helaas toch wat ruimte in beslag en dat is waarom Apple ging voor de notch. Samsung lijkt echter geen fan te zijn van de inham en lijkt met een andere oplossing te komen voor het oorstukje, namelijk een display dat zelf geluid kan produceren.

Eerder dit jaar liet Samsung tijdens de Society of Information Displays (SID) tentoonstelling al zo’n paneel zien. Het display gebruikte vibratie en botgeleiding om geluid te produceren, waardoor een extra oorstukje niet meer nodig is. Ook Vivo is bezig met een soortgelijk display en noemt de technologie Screen Soundcasting. Volgens Vivo zou dit één van de beste oplossingen zijn voor een randloze smartphone. Het zou energiezuiniger zijn dan andere oplossingen, minder last hebben van geluidsverlies en zorgen voor een beter gebalanceerde audio-ervaring. Mogelijk zien we Samsung’s versie van de technologie terug bij de Galaxy S10.

Nieuw AMOLED scherm voor VR

Samsung zou verder nog andere dingen voor het display in petto hebben. Het bedrijf heeft een patentaanvraag gedaan bij de Intellectual Property Office voor een zogenaamd Anti-SDE AMOLED scherm. SDE staat hier voor screen-door-effect en is het effect dat je soms wel eens krijgt met een projector waarbij de dunne lijnen die de pixels scheiden opeens zichtbaar zijn. Dit fenomeen komt helaas ook vaak voor als je je smartphone in een VR-headset gebruikt en zelfs met de Galaxy S9 kun je er last van krijgen. Met het anti-SDE AMOLED scherm zou dit probleem echter verholpen moeten worden. Mogelijk ontwikkelt Samsung de nieuwe displays ook specifiek met het oog op virtual reality en is het bedrijf van plan om daar veel meer mee te gaan doen. In ieder geval is het mogelijk dat we de nieuwe displays terugzien bij de S10 en we zonder vertekeningen van VR kunnen genieten.

Samsung Galaxy S10 concept

Nieuwe 7nm chipset

Uiteraard zullen de nieuwe toestellen uitgerust zijn met de allernieuwste chipsets. Waarschijnlijk krijgen de Amerikaanse toestellen de Snapdragon 855 van Qualcomm, terwijl we in Europa Samsung’s eigen Exynos variant kunnen verwachten: de Exynos 9820. Deze zou komen met 8 kernen, een maximale kloksnelheid hebben van 3,3GHz en gemaakt zijn op een 7nm proces. Het voordeel van de chip ten opzichte van de huidige Snapdragon 845 en Exynos 9810 is dat hij zo’n 40 procent efficiënter zou zijn, tot 35 procent energiezuiniger zou zijn en 10 procent beter zou presteren.

Het belooft dus nogal wat te worden met de Galaxy S10 en hopelijk krijgen we, in tegenstelling tot dit jaar, ook een verrassend nieuw design voor de toestellen. In de tussentijd is Samsung ook bezig geweest met nieuwe tablets. Onlangs werden de Galaxy Tab S4 en Tab A onthuld. De Tab S4 helpt je om een stuk sneller en efficiënter te werken, terwijl de Tab A perfect zou moeten zijn voor het hele gezin.

PhoneArena

Reageer op artikel:
7 Samsung Galaxy S10 features om je op te verheugen
Sluiten