Mark Hofman
Mark Hofman Tech 14 dec 2018

Samsung Galaxy S10: alles wat we tot nu toe weten

De afgelopen maanden zijn we haast doodgegooid met geruchten en leaks over de nieuwe Samsung Galaxy S10. Van interne specificaties tot het gloednieuwe design van het toestel: alles kwam voorbij. Maar wat weten we nu eigenlijk echt van dit nieuwe toestel? We doken in het archief, hebben alle informatie verzameld en zetten alles voor je op een rij. Dit weten we inmiddels over de nieuwe Galaxy S10 line-up. 

Hou er rekening mee dat Samsung weinig tot niks officieel heeft bevestigd. Dit artikel is dus volledig gebaseerd op geruchten en leaks.

Vier verschillende varianten

Waar Samsung het de laatste jaren met twee varianten van haar vlaggenschip heeft gedaan, gaat de producent dit in 2019 heel anders aanpakken. Zo zien we niet alleen een Samsung Galaxy S10 en S10 Plus, maar ook nog een kleinere en grotere variant. De goedkopere Galaxy S10 Lite is inmiddels al gelekt en zou beschikken over dunnere bezels, een dual-camera systeem en 64Gb opslaggeheugen. De grotere variant slaat overigens een hele andere weg in.

De Samsung Galaxy serie bestaat in 2019 maar liefst 10 jaar en dat moet gevierd worden. Samsung komt daarom met een jubileumtoestel in de vorm van de Beyond X, wat overigens een codenaam is. Deze telefoon gaat het allerbeste wat Samsung te bieden heeft op de markt brengen, wat betekend dat hij een hoop bizarre specificaties met zich mee gaat dragen. Een gigantisch 6.7-inch scherm in combinatie met vier camera’s aan de achterkant. Ook onder de motorkap zal het toestel voorzien zijn van de laatste ontwikkelingen, wat ervoor zorgt dat dit een heel bizarre smartphone gaat worden.

Samsung Galaxy S10 krijgt unieke notch - Galaxy S10+

Uniek Galaxy S design

Waar er in 2018 flink wat commentaar kwam over het uiterlijk van de Samsung Galaxy S9, zal dit in 2019 waarschijnlijk niet het geval zijn. De toestellen worden voorzien van een heel nieuw uiterlijk, al moet dit uiteraard nog bevestigd worden. Maar bij eerdere Galaxy toestellen kwamen we vrij snel achter het daadwerkelijke design, iets wat in het geval van de Galaxy S10 niet zo was. In november hadden we een redelijk beeld van het toestel, toen bekend werd dat dit helemaal niet klopte. Nieuwe informatie heeft de vier varianten een nieuwe vorm gegeven en dit is wat we er over weten.

Samsung Galaxy S10 Lite

De S10 Lite is naar verluidt voorzien van een 5.8-inch Super AMOLED display met een aspect ratio van 18:5:9. Een scherm wat overigens voorzien is van de veelbesproken Infinity-O notch, wat simpelweg een gat in het scherm is. Door een uitgelekte screen protector komen we erachter dat de bezels van dit toestel flinterdun zijn. Aan de achterkant van de S10 Lite is een dual-camera systeem bevestigd. Verder details ontbreken nog.

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10

De Galaxy S10 gaat voorzien worden van een 6.1-inch Quad-HD+ scherm met een aspect ratio van 19:9. Ook dit toestel is voorzien van een Inifinity-O notch en heeft maar liefst drie camera’s aan de achterkant van het toestel. Uiteraard is de iconische edge in het scherm ook weer aanwezig, waarmee het scherm aan de zijkanten een beetje afloopt.

Samsung Galaxy S10 Plus

De Galaxy S10 Plus wordt simpelweg een grotere variant van de normale S10. Deze is voorzien van een 6.4-inch scherm (19:9), inclusief een hele bijzondere notch. Waar de normale S10 en S10 Lite voorzien zijn van een enkele selfie-camera in de Infinity-O display, is de S10 Plus voorzien van een dual-camerasysteem aan de voorkant. Eerdere berichten vermeldde dat dit toestel maar liefst vier camera’s aan de achterkant krijgt, maar dit is inmiddels ontkracht. Net als de standaard versie, krijgt ook de 10 Plus drie camera’s aan de achterkant.

Samsung Galaxy S10 Render mockup

Samsung Galaxy Beyond X

En dit wordt het pareltje van de line-up. Samsung gaat voor een 6.7-inch display, wat bijzonder groot is. Ter vergelijking: de Galaxy Note 9 is voorzien van een 6.4-inch scherm, net zo groot als de S10 Plus dus. Daarnaast is ook dit toestel voorzien van een dual-camera systeem aan de voorkant en kent het aan de achterkant een extra uitbreiding. Waar hij voor de Plus ontkracht is, lijkt het erop dat hij in de Beyond X blijft zitten: een camerasysteem met maar liefst vier camera’s. Aan de voorkant zal dan ook een dual systeem bevestigd zijn.

Wild gerucht: The Wall Street Journal komt met het nieuws dat de Beyond X daadwerkelijk een zes-camerasysteem zal krijgen, maar in een andere vorm dan we eerst dachten. Zo zouden er niet alleen aan de achterkant, maar ook aan de voorkant van het toestel drie camera’s zitten. Op dat gebied nog een beetje onzekerheid dus.

Samsung Galaxy Beyond X

Samsung gaat waarschijnlijk voor een algemeen design voor alle vier de toestellen, maar elke toestel kent wel zijn eigen kenmerkende features. Op dat gebied is er dus genoeg variatie te vinden.

Gloednieuwe features

Uiteraard komen er ook genoeg nieuwe features kijken bij de nieuwe line-up van Samsung.

Zo zien we in de Beyond X, die later lanceert dan de andere toestellen, waarschijnlijk 5G ondersteuning komen. Uiteraard is Samsung ook bezig met haar eigen 5G-toestel, maar hij wordt dus ook in dit jubileummodel verwacht.

Daarnaast zien we, dan eindelijk, de komst van een ultrasonische vingerafdrukscanner. Deze variant van de scanner schijnt niet alleen licht op je vinger en legt hem naast een 2D patroon, maar maakt daadwerkelijk een 3D model. Hierdoor werkt de scan niet alleen beter, wanneer je vette handen hebt bijvoorbeeld, maar is het ook nog eens een heel stuk veiliger. Een systeem wat, net als bij de OnePlus 6T, zich onder het scherm zal bevinden.

Samsung Beyond X

Ook Samsung’s slimme assistent Bixby zal een redelijke update krijgen. Waar het systeem op dit moment zichzelf nog niet kan meten aan Siri en aan Google Assistent, heeft het inmiddels wel een feature die overige assistenten niet hebben. Het is met de vernieuwde versie namelijk mogelijk om je te investeren in aandelen en financiële cijfers te zien van bedrijven.

Samsung heeft ook een patentaanvraag ingediend voor drie verschillende varianten van gezichtsherkenning. Zo is het mogelijk dat we Dynamic Vision in deze nieuwe line-up gaan zien. Deze feature was eerder al door de producent onthuld voor normaal video gebruik. Iets wat weinig zin had aangezien de functie ervoor zorgt dat er 2000 frames per seconde geschoten kunnen worden. Daar heb je niets aan, maar wel wanneer je het gebruikt voor het creëeren van 3D mappen. Iets wat bij het gebruik van gezichtsherkenning van groot belang is. Kans dat deze functie dus, verbeterd, terugkeert is groot.

Samsung's Bixby

Afscheid van een oude bekende

Waar Samsung eerder een grote hekel had aan de notch van haar concurrenten, heeft het deze ook om andere redenen gehekeld. Zo was er veel commentaar van Samsung toen Apple besloot haar 3.5mm headphone jack weg te halen bij de iPhone 7. Maar drie jaar later gaat de producent toch echt hetzelfde doen. Als alle geruchten waar zijn, zullen we de oude vertrouwde headphone jack ook niet terugzien in de Samsung Galaxy S10 serie.

Beschikbaarheid en prijs

Samsung heeft afgelopen jaren de prijs van de Galaxy S serie steeds verhoogd. Iets waar het bedrijf, nu Apple de grenzen stevig heeft verlegd, niet snel mee zal stoppen. Gizmodo heeft een voorspelling gedaan voor de prijzen van de toestellen en dit zijn ze:

Prijzen zijn berekend in ponden en door ons omgerekend naar de euro. Bedragen zijn ook afgerond. 

  • Galaxy S10 Lite: €750 (64GB)
  • Galaxy S10: €900 (128GB) of €1100 (512GB)
  • Galaxy S10 Plus: €1000 (128GB) of €1200 (512GB) of €1550 (1TB)
  • Galaxy Beyond X: niet bekend

 

Samsung Galaxy S10 Plus Accessoires | Galaxy S10+

De Galaxy S10 (Lite en Plus) zullen naar alle waarschijnlijkheid te koop zijn vanaf maart 2019. Uiteraard hebben we te maken met verwachtingen, speculaties en gelekte informatie. Hoe de toestellen er officieel uit komen te zien en wat ze kunnen, wordt waarschijnlijk in februari 2019 bekend.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S10: alles wat we tot nu toe weten
Sluiten