Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 17 jan 2019

We hebben slecht nieuws over de Samsung Galaxy S10

Eind vorig jaar leek het er even op dat Samsung flink afgetroefd werd door OnePlus. De OnePlus 6T heeft immers een vingerafdrukscanner in het scherm, iets wat Samsung al een paar jaar voor elkaar probeert te krijgen. Is de Samsung Galaxy S10 er te laat bij?

Samsung Galaxy S10 vingerafdrukscanner

Nee, gelukkig niet. OnePlus is voor een optische vingerafdrukscanner gegaan. Dat is een minder veilige en minder snelle methode, waarbij er een foto van je vinger wordt gemaakt. Bovendien werkt die ontgrendelingsmethode slechts op 1 specifieke plek op het scherm.

Samsung kiest daarentegen voor een ultrasonische vingerafdrukscanner. Dat is een alternatief dat dus sneller en veiliger is. Bovendien kun je jouw vinger op vrijwel de complete onderste helft van de Galaxy S10 neerleggen. Althans, als we de geruchten moeten geloven.

Daardoor is het ontgrendelen van het toestel een stuk natuurlijker. Met de technologie heeft de Koreaanse techgigant volgens experts een half jaar voorsprong op de concurrentie. De kans is klein dat elke consument echter het verschil tussen optisch en ultrasonisch in de winkel zal bemerken.

Nadeel duikt op

Toch kleeft er een belangrijk nadeel aan de oplossing van Samsung, zo blijkt nu. Volgens een grote hoesjesfabrikant komt de ultrasonische vingerafdrukscanner van de Galaxy S10 namelijk gepaard met een significante beperking.

Daar kwam Armadillotek achter tijdens tests. Die tests werden volgens de fabrikant met echte exemplaren van de Galaxy S10 uitgevoerd. Samsung kan er zo zeker van zijn dat consumenten direct bij de lancering de keuze hebben uit een breed assortiment aan hoesjes.

Tijdens dat testen viel op dat de vingerafdrukscanner niet goed werkt met een screen protector. Ter vergelijking: de OnePlus 6T wordt standaard geleverd met een reeds aangebrachte screen protector, wat geen problemen oplevert voor het ontgrendelen. Het is simpelweg een andere technologie.

Galaxy S10 E als oplossing

Wellicht komt Samsung zelf met speciale screen protectors die geen last hebben van dit probleem, maar het lijkt er op dit moment sterk op dat je de Galaxy S10 zonder protector zult moeten gebruiken. Op zich geen probleem, maar bij dergelijke prijzige flagships is het toch een dingetje.

Samsung Galaxy S10 Lite
De Galaxy S10 Lite?

Wellicht wordt de goedkopere Samsung Galaxy S10 E dan toch een interessant alternatief. Die variant heeft namelijk een vingerafdrukscanner in de zijkant van het frame. Wordt vervolgd, want op 20 februari wordt de Samsung Galaxy S10 officieel onthuld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Reageer op artikel:
We hebben slecht nieuws over de Samsung Galaxy S10
Sluiten