Ilona Braam
Ilona Braam Smartphones 18 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Door bug kan iedere vinger je Samsung Galaxy S10 ontgrendelen

De vingerafdrukscanner heeft de afgelopen paar jaren redelijk wat ontwikkelingen meegemaakt. Eerst vonden we de dingen onder het display en toen we overgingen naar steeds grotere schermen verhuisden de scanners naar de achterkant van smartphones. Inmiddels vinden we ze weer aan de voorkant in de vorm van een in-display vingerafdrukscanner, zoals bij de Samsung Galaxy S10.

Helaas lijkt die techniek nog niet helemaal vlekkeloos te werken. Zo blijkt dat sommige screenprotectors ervoor kunnen zorgen dat iedere vinger de ultrasone in-display vingerafdrukscanner van je Samsung Galaxy S10 kan ontgrendelen.

Screenprotectors en ultrasone vingerafdrukscanner

De Samsung Galaxy S10 toestellen zijn de eerste smartphones die uitgerust zijn met Qualcomm’s ultrasone in-display vingerafdruk technologie. En nog voordat de toestellen op de markt verschenen waren er al geruchten dat de vingerafdrukscanner van Samsung’s nieuwe vlaggenschepen mogelijk problemen op zou leveren in combinatie met een screenprotector. De verwachting was dat een niet-Samsung screenprotector de werking van de scanner zou verhinderen en al gauw lekten er dan ook beelden online van screenprotectors met een ronde uitsnede waar de scanner zou moeten zitten. Achteraf blijkt dat we ons over iets heel anders zorgen hadden moeten maken.

Samsung Galaxy S10
Bron: Unsplash / Tinh Khuong (Afbeelding: Unsplash / Tinh Khuong)

Alle vingerafdrukken goedgekeurd

Onlangs kwam een Britse Galaxy S10 gebruiker er namelijk achter dat ook de vinger van haar man ongestoord haar toestel kon ontgrendelen. Dit zou komen door een gel screenprotector van een ander bedrijf dan Samsung. Deze zou inderdaad de werking van de ultrasone in-display vingerafdrukscanner verstoren, waardoor het ding blijkbaar alle vingerafdrukken goedkeurt.

Samsung fix

Samsung geeft aan dat dit waarschijnlijk komt doordat de patronen van sommige protectors samen met de daadwerkelijke vingerafdruk herkent worden. De Zuid-Koreaanse techgigant is druk bezig met het onderzoeken van de kwestie en adviseert gebruikers om in de tussentijd alleen officiële Samsung screenprotectors te gebruiken. Binnenkort zou er een software update komen om de bug te fixen.

Hoewel dit een nogal vervelend en mogelijk gevaarlijk probleem is, komt de Samsung Galaxy S10 natuurlijk wel weer met redelijk wat features die het toestel het overwegen waard maken. Zeker als je voor één van deze scherpe deals gaat. Aan de andere kant zijn er op het moment meerdere Android smartphones die om de aandacht strijden. In deze video vergelijken we bijvoorbeeld de Galaxy S10 Plus met Huawei’s P30 Pro vlaggenschip.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Door bug kan iedere vinger je Samsung Galaxy S10 ontgrendelen
Sluiten