Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 26 jul 2020
Leestijd: 6 minuten

Samsung Galaxy S20: 5 redenen om de smartphone nu (niet) te kopen

Terwijl we vol verwachting afwachten op de komst van een nieuw vlaggenschip, is de Samsung Galaxy S20 bijna een half jaar oud. De smartphone werd in februari 2020 aangekondigd en is inmiddels door veel mensen in gebruik. Maar is het nog de moeite om hem een half jaar na dato aan te schaffen?

In deze review kijken we naar de pluspunten en minpunten van de Samsung Galaxy S20. We bekijken de telefoon vanuit zijn huidige positie in de markt, waar hij een prijskaartje van rond de €699 heeft.

Samsung Galaxy S20: nog steeds de moeite?

De Samsung Galaxy S20 is sinds begin dit jaar te koop. De smartphone heeft inmiddels ook al veel of gekregen over wat hij te bieden had. Om heel eerlijk te zijn is dit de eerste vlaggenschip in jaren, die we tijdens de reviewperiode gemist hebben. Wel kregen we de kans om twee keer voor lancering met de telefoon aan de slag te gaan en hebben we gezien dat de Galaxy S20 indrukwekkend is.

Nu de smartphone een half jaar oud is, en aanzienlijk in prijs is verlaagd, krijg ik de kans om hem voor langere tijd te testen. Iets dat ik dan ook uitvoerig gedaan heb. In deze review geef ik je vier redenen waarom je de telefoon zou moeten aanschaffen en slechts een reden waarom niet.

Aan het eind van het artikel is het vervolgens aan jou om te bepalen of je de telefoon aan gaat schaffen of lekker laat liggen.

Samsung Galaxy S20
Tussen hippe koffiecupjes (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S20: waarom kopen?

De Samsung Galaxy S20 is op meerdere vlakken een telefoon die je zou moeten kopen. In dit gedeelte van de review leg ik je in vier punten uit waarom precies.

#1 Het ontwerp

Het ontwerp van de Samsung Galaxy S20 is gewoon top. Ik kan weinig anders zeggen. De telefoon ligt heerlijk in de hand. Dit komt mede dankzij het formaat waarin het toestel komt. Hierdoor is de Galaxy S20 makkelijk met een hand te gebruiken en dat is fijn. Iets dat ook zeker mogelijk gemaakt wordt door het gewicht. Met een gewicht van 164 gram is de telefoon eerder te licht dan te zwaar. Heerlijk.

Ondanks het feit dat Samsung de telefoon zo licht gemaakt heeft, voelt hij wel erg premium aan. Dat komt door de afwerking van het toestel. Glas en aluminium zorgen ervoor dat de telefoon solide aanvoelt en dat is erg prettig.

De Samsung Galaxy S20 heeft, net als zijn grotere broertjes, een camera-eiland op de achterkant zitten. Persoonlijk spreekt dit me niet zo aan en heb ik liever een strip zoals bij de Galaxy Note 10. Maar dat is puur een kwestie van smaak.

Qua kleurenopties zit het met zwart, blauw en roze ook wel goed.

Samsung Galaxy S20
Voorkantje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Indrukwekkend beeldscherm

Het tweede punt is het beeldscherm. De Samsung Galaxy S20 beschikt over een 6.2-inch WQHD+ beeldscherm met een hole-punch notch in het midden. Daarbij gaat er ook een verversingssnelheid van 120Hz gepaard met de smartphone.

Deze notch is wat mij betreft de oplossing voor de selfiecamera. Precies in het midden en klein genoeg om niet heel erg op te vallen. Dat is ook vrij logisch, want de kwaliteit van het display pakt alle aandacht. De kleuren ogen fris, het scherm is helder genoeg om in de volle zon te gebruiken en de kwaliteit is indrukwekkend. Het bekijken foto’s, video’s of het lezen van artikelen is wat dat betreft een feestje voor het oog.

Dat is ook zeker te danken aan de 120Hz verversingssnelheid dat het scherm biedt. De Samsung Galaxy S20 is wat dat betreft dus erg vloeiend en dat is ontzettend fijn.

Samsung heeft ook duidelijk geluisterd naar feedback van eerdere modellen. De schermranden zijn namelijk een stuk minder gebogen dan voorheen. Iets dat ik persoonlijk als iets positiefs beschouw. De randen wel degelijk gebogen, maar precies goed. Niet te storend, maar wel goed aanwezig.

Samsung Galaxy S20
Video kijken (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Uitstekend camerasysteem

Wie de telefoon omdraait ziet dus een camera-eiland zitten. Ondanks het feit dat je, net als ik, geen fan kan zijn van het ontwerp is het uiteraard de inhoud dat telt. De Samsung Galaxy S20 beschikt op dat gebied over het volgende:

  • 12 megapixel main-camera
  • 64 megapixel telefoto-camera
  • 12 megapixel ultra-wide camera

Met deze opstelling maak je zonder twijfel mooie foto’s. Op het gebied van zoom-kwaliteit hebben we te maken met een van de beste toestellen van de markt. De kwaliteitsverlies is minimaal. Uiteraard is het nog niet helemaal perfect, maar de Samsung Galaxy S20 zit wel het dichts in de buurt.

Daarbij zijn de kleuren, de helderheid en de details in de foto’s die je maakt van hoge kwaliteit. De flinke hoeveelheid keuzes uit functionaliteiten is overigens ook iets dat de ervaring bevorderd. Een slowmotion video, portret-foto of een ultra-wide foto is wat dat betreft zo gemaakt.

Het enige nadeel van de Samsung Galaxy S20, op dit gebied, is de nachtmodus. Net als bij voorgaande modellen valt de functionaliteit in de praktijk nog best wel tegen. Foto’s worden raar belicht of blijven erg donker. Dat is iets dat concurrerende bedrijven beter onder de knie lijken te hebben.

Samsung Galaxy S20
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding

Nu komt het pronkstuk van de Samsung Galaxy S20 in juli 2020: de prijs. Toen de telefoon net verscheen was hij aan de dure kant. Niet abnormaal duur, maar wel aan de prijzige kant zoals we dat gewend zijn van vlaggenschepen. Samsung staat erom bekend om zijn smartphones redelijk snel af te prijzen en dat is een half jaar na lancering ook goed te zien.

Voor €699 tik je de telefoon inmiddels op de kop. Voor dat geld krijg je heel erg veel smartphone. De bouwkwaliteit, het beeldscherm, het camerasysteem en de software zorgen voor een uiterst prettige ervaring. De telefoon kan tegen een stootje, ligt lekker in de hand en werkt ontzettend lekker mee.

Een ontzettend goede deal als je het mij vraagt.

Samsung Galaxy S20
Schermpje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S20: waarom laten liggen?

De Samsung Galaxy S20 is een heerlijke smartphone, maar op het volgende gebied is er nog zeker verbetering te vinden.

#1 De batterij

De batterij van de Samsung Galaxy S20 gaat opvallend snel leeg. Met de 120Hz verversingssnelheid ingesteld, is het einde van de dag halen nog best een kunstje. Althans, in mijn ervaring.

Ik ben geen hele fanatieke gebruiker in het dagelijkse leven. Ik scroll wat door Instagram, lees hier en daar een artikel en kijk op z’n tijd een filmpje. Geen langdurige Netflix-sessies of uren losgaan met games. Het feit dat de telefoon mij met moeite de dag door hielp, viel wat dat betreft dus wel tegen.

Daar is wat tegen te doen: de resolutie van het scherm naar beneden halen en de verversingssnelheid terugzetten naar 60Hz. Maar om heel eerlijk te zijn vind ik dat onzin. Je koopt deze telefoon om gebruik te kunnen maken van zijn volle potentie. Wat dat betreft mag je verwachten dat de batterij je daar makkelijk bij helpt. Iets dat in mijn ervaring helaas niet het geval is.

Samsung Galaxy S20
Achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy S20: kopen of laten liggen?

De Samsung Galaxy S20 was in maart dit jaar al een goede smartphone te noemen. Dat is het nog steeds. Ondanks de problemen met de batterij, was mijn tijd met deze telefoon fantastisch. Heerlijke beeldkwaliteit, fantastisch camerasysteem en de software werkt op alle fronten lekker mee.

Voor €699 heb je een fantastische telefoon in huis. Ik kan echt niet anders zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S20: 5 redenen om de smartphone nu (niet) te kopen
Sluiten