Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 20 okt 2020

Samsung Galaxy S20 Fan Edition: de allerbeste S20-deal

Samsung kondigde kort geleden de nieuwe Galaxy S20 Fan Edition aan. De smartphone valt precies in de S-lijn, is voorzien van een schappelijk prijskaartje en draagt een aantal belangrijke functionaliteiten met zich mee. Maar hoe goed is de smartphone in de praktijk?

In deze review vertel ik je alles over de nieuwe smartphone uit de vlaggenschip serie. We kijken samen naar de zaken die Samsung heeft laten liggen, de positie in de gehele serie

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition is een bijzondere versie van de Galaxy S20. Het vlaggenschip verscheen begin dit jaar op de markt en was met gemak een succes te noemen. Dat is de S-lijn van Samsung, die bestaat uit kwalitatief hoogstaande smartphones, al jaren. Maar die kwaliteit komt niet gratis bij je aanwaaien, je moet er een redelijk bedrag voor neerleggen.

Om deze S-lijn iets toegankelijker te maken introduceert Samsung de Galaxy S20 Fan Edition. De smartphone heeft een betaalbaar prijskaartje dan zijn twee “grotere” broertjes, maar laat bepaalde functionaliteiten dan ook varen. De vraag is alleen of Samsung de juiste dingen laat varen om gebruikers een prettige ervaring te bieden.

Kleine spoiler: dat doet het bedrijf wel degelijk!

Galaxy S20 Fan Edition: de hardware

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. De Samsung Galaxy S20 Fan Edition is voorzien van een plastic achterkant. Een keuze waar veel mensen misschien al gelijk een scheef gezicht trekken, maar Samsung doet het in dit geval wel echt heel netjes. De smartphone ziet er, ondanks de plastic afwerking, toch wel heel premium uit. En zo voelt hij ook!

Met een gewicht van 190 gram ligt hij heerlijk in de hand en is hij fijn te bedienen. Zeker ook, omdat de smartphone ook niet te dik of te groot is. Het camera-eiland zit in de linker bovenhoek en daardoor niet in de weg. Hij lijkt wel erg veel op dat van de Galaxy S20, wat zeker meewerkt in zijn premium-uiterlijk. Door de plastic achterkant, die overigens mat is, heb je ook geen last van veel vingerafdrukken. Al met al een heerlijk ontwerp dus.

Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik bepaalde keuzes niet snap. Zo is er een zilveren ring rondom de selfiecamera geplaatst. De reden hiervoor heb ik nog niet gevonden en het leidt, wanneer het licht erin weerkaatst, wel heel erg af. Daarnaast gebeurt er iets als je met de telefoon schudt. Uiteraard kan dat er voor zorgen dat je het een en ander hoort, maar in het geval van de Galaxy S20 Fan Edition lijkt het net alsof je een rammelaar in je hand hebt. Het zal vast goed in elkaar zitten daarbinnen, maar het voelt toch een beetje vreemd.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
Voorkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Maar het toestel ziet er over het algemeen dus uitstekend uit en voelt ook fantastisch. Tel daar de verschillende kleurenopties bij op en je hebt een uitstekende smartphone in handen.

Het beeldscherm

Dat wijst het beeldscherm overigens ook uit. De Samsung Galaxy S20 Fan Edition is voorzien van een 6.5-inch Super Amoled scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Een van de meest geliefde functionaliteiten van de S20-serie zit dus ook in dit toestel. Een uitstekende beslissing, want het spelen van games of checken van je social media gaat hierdoor vloeiender dan ooit tevoren. En het is fantastisch.

De helderheid van het scherm ligt hoog en ook de kwaliteit van beeld is uitstekend. Het bekijken van een film of serie op Netflix is daardoor uitstekend te doen op dit toestel. Al is het wel goed om te weten dat de nauwkeurigheid van de kleuren niet heel hoog ligt. Sterker nog: de telefoon staat standaard ingesteld op “Levendig” en dat zorgt ervoor dat het scherm er wel heel erg warm uitziet. Het is mogelijk om deze modus te deactiveren en voor ‘Natuurlijk” te kiezen. Maar dan is het scherm weer wat grauwig.

Over het algemeen is de ervaring, ondanks iets dikkere schermranden, uitstekend. Het scherm levert een goede kwaliteit en de verversingssnelheid geeft de Samsung Galaxy S20 Fan Edition een premium-feel.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
Hip op een tafel met wat groen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Galaxy S20 Fan Edition: specs en prestaties

Op het gebied van prestaties lever je praktisch gezien weinig in. Althans, de algemene gebruiker zal niet heel veel verschil merken. Ja, je moet het dit keer doen met 6GB aan werkgeheugen. Dat is de helft van wat de Galaxy S20 je biedt, maar dat is in het dagelijks gebruik niet te merken.

Het spelen van games, het openen van applicaties en het streamen van content is ontzettend goed te doen. Iets dat ook zeker te danken is aan de Snapdragon 865 chipset. Deze processor is net iets sneller en zuiniger dan de Exynos 990 uit de Galaxy S20.

Alleen de mensen die veel multitasken op hun smartphone of werken met Samsung Dex kunnen hier en daar wat problemen verwachten.

De software

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition draait op Samsungs One UI 3.0. Dat systeem is gewoon wat het is en wordt voor deze smartphone niet gedowngraded of iets dergelijks.

Je krijgt exact datgeen wat de software zo uniek maakt en dus ook toegang tot alle unieke functionaliteiten. Een uitstekende keuze van Samsung.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
De smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Galaxy S20 Fan Edition: het camerasysteem

Zoals gezegd moeten er kosten, bij een toestel van deze prijsklasse, bespaard worden. Dat zorgt ervoor dat je als consument iets inlevert op het camerasysteem. Dat kan heel verkeerd uitpakken, maar Samsung weet wat dat betreft de schade te beperken. Sterker nog: het Zuid-Koreaanse bedrijf maakt exact de juiste keuzes.

De extreem indrukwekkende hoofdcamera verdwijnt en daardoor houdt je drie 12-megapixel lenzen over. Je hebt dus een camerasysteem dat bestaat uit een Wide, Ultra-Wide en Telefotolens. Deze samenstelling zorgen ervoor dat je prima foto’s kunt nemen met de smartphone. Het is zeker geen opvallend goede kwaliteit, maar de kwaliteit is wel goed. Iets dat ook zeker geldt voor de video-kwaliteit. Je kunt misschien niet filmen in een 8K resolutie, maar het ontbreken van die functie is zeker verwaarloosbaar.

De Samsung Galaxy S20 Ultra is in de mogelijkheid om tot 30X te zoomen, maar dat moet je simpelweg niet willen. Overigens is de functionaliteit niet compleet waardeloos, want 10X zoom werkt hartstikke goed.

Toch zijn er wat zaken die tegenvallen. De selfiecamera heeft een soort van beauty-filter, waardoor alles mooie wordt gemaakt dan het is. Het enige probleem is alleen: het wordt er niet heel veel mooie van. De camera doet dit zelfs wanneer alle filter uitgeschakeld zijn. Daarnaast worden foto’s erg oranje wanneer de belichting niet heel erg goed is en de helderheid wordt softwarematig nog net iets teveel opgekrikt.

Maar dat zijn geen unieke problemen voor de Samsung Galaxy S20 Fan Edition. Dat zijn problemen waar alle smartphones van Samsung last van hebben. Het is wat dat betreft ook geen dealbreaker.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition
Achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De batterij

Met een capaciteit van 4500mAh draagt de Samsung Galaxy S20 Fan Edition net zo’n grote batterij met zich mee als de Galaxy S20+. Met de batterij haal je makkelijk een accuduur van anderhalve dag en als je zuinig aan doet is twee dagen zelfs te halen. Zes uur schermtijd is voor de S20 Fan Edition geen uitzondering.

Er is, ondanks de plastic-achterkant, ondersteuning te vinden voor Draadloos laden. Ook snelladen is mogelijk met de smartphone. Samsung maakt de logische beslissing om de snellader die dit mogelijk maakt niet in de doos te stoppen. Het is wel jammer, maar wel logisch.

Samsung Galaxy S20 Fan Edition: de beste S20 deal

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition lijkt op het eerste oog misschien op een uitgeklede versie van de Samsung Galaxy S20. Dat is ergens ook wel waar, maar de impact is echt veel minder groot dan je zou verwachten. Samsung laat de juiste dingen liggen en behoudt de functionaliteiten die er echt toe doen.

Op de website van Samsung is de Galaxy S20 Fan Edition te koop voor een vanaf-prijs van €749. Een deal waar ik persoonlijk best vrolijk van wordt. Zeker als je ziet hoe de smartphone presteert en wat je laat liggen als je de overige telefoons er tegenover zet.

De Samsung Galaxy S20 Fan Edition is wat dat betreft met al het gemak van de wereld de beste S20-deal te noemen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S20 Fan Edition: de allerbeste S20-deal
Sluiten