Samsung Galaxy S20 Ultra zoomt 100 keer in: hoe werkt dat precies?

Gisteren is de Samsung Galaxy S20 Ultra aangekondigd. Het nieuwe vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse telefoonfabrikant claimt 100 keer zonder verlies van kwaliteit in te kunnen zoomen. 

Deze nieuwe feature noemt Samsung daarom ‘Space Zoom’. Allerlei verschillende technieken in zowel hardware als software worden gebruikt om 100 keer zoomen met de vier camera’s rijke telefoon mogelijk te maken. 

De S20 gebruikt verschillende manieren voor verschillende afstanden

Bij weinig inzoomen gebruikt de S20 Ultra de telefoto-lens samen met de 48-megapixel sensor. Ga je een stapje verder en zoom je in tussen de vier en tien keer, dan schakelt de telefoon over op ‘lossless hybrid optic’ zoom. Hierbij zorgen sensoren ervoor dat een veelvoud aan pixels wordt samengevoegd tot een grote pixel. ‘Lossless’ betekent dat je bij dit level van inzoomen met geen enkel kwaliteitsverlies te maken hebt. 

Tussen 10 en 100 keer zoomen wordt een vergelijkbare techniek gebruikt. Hierbij wordt de digitale zoom aan toegevoegd. Digitaal zoomen betekent wel dat de kwaliteit in deze graad van zoomen toch in theorie achteruit zou moeten gaan. 

Samsung is niet de eerste die claimt je met je camera van ver heel dichtbij te kunnen zien. De Chinese concurrenten Huawei en Oppo claimden eerder al tot respectievelijk 50 en 60 keer in te kunnen zoomen. Beide bedrijven liepen hierbij in de praktijk tegen meerdere problemen aan. Zo werd zoomen ‘s nachts bij de Oppo Reno 10x Zoom moeilijk, terwijl de P30 Pro van Huawei bij goed licht al ruim voor het 50 keer zoomen niet meer bruikbaar werden. 

Nu vraag je je misschien af: hoe gaat Samsung deze problemen het hoofd bieden? Ten eerste heeft de S20 Ultra twee indrukwekkende lenzen. De periscope lens heeft 48 megapixels, terwijl de belangrijkste camera met 108 Megapixels beschikt over een enorme hoeveelheid aan pixels. Meer pixels kunnen meer data verzamelen, waardoor er meer detail zit in de foto’s. 

Samsung Galaxy S20 Ultra
De Samsung Galaxy S20 Ultra (Afbeeling: Samsung)

Meer problemen voor de S20 Ultra met meer megapixels

Toch staan meer megapixels niet altijd garant voor een betere foto. De tijd dat een grotere hoeveelheid megapixels een betere foto garandeert is al lange tijd voorbij. Ook is het zo dat het met kleinere individuele pixels lastig is om een goede foto bij weinig licht te kunnen maken. Samsung beweert een oplossing voor dit probleem te hebben. Toch moet de praktijkervaring uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is. 

Samsung heeft de S20 Ultra als enige telefoon uit de serie voorzien van de feature. De andere twee varianten, de S20 en S20+, hebben de mogelijkheid om maximaal 30 x in te zoomen. Kwaliteit gaat tot 3X zoom niet verloren bij deze toestellen.

De Samsung Galaxy S20 Ultra is al te pre-orderen voor 1099 euro en komt uit op 13 maart. 

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S20 Ultra zoomt 100 keer in: hoe werkt dat precies?
Sluiten