Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 29 mrt 2017

Samsung Galaxy S8 en S8+ preview: goede smartphones met een heerlijk scherm

Samsung maakte vandaag zijn langverwachte nieuwe topmodel bekend: de Samsung Galaxy S8. Samen met de Galaxy S8+ laat het toestel zien hoe de nabije toekomst van de smartphone er volgens Samsung uitziet. Wij konden alvast met de twee toestellen aan de slag. In deze Samsung Galaxy S8 preview vertellen we je alles over Samsung’s nieuwe toppers.

Groot, maar toch klein

Het lijkt dé race in de smartphonemarkt in 2017 te worden: een zo groot mogelijk scherm in een zo klein mogelijke behuizing proppen. LG presenteerde met de G6 de eerste serieuze smartphone die dat deed. De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ volgen hetzelfde concept: een groot scherm met in dit geval een beeldverhouding van 18.5:9, afgeronde hoeken en dunne randen.

Toch voelt het toestel niet overdreven groot aan en is hij nota bene kleiner dan een iPhone 7 Plus. Chapeau!

Door zowel de Galaxy S8 als de Galaxy S8+ te voorzien van een edge-scherm dat aan de randen een beetje krom loopt, kan de zogenaamde screen-to-body ratio nog een beetje omhoog. Kortom: Samsung heeft het formaat van de twee toestellen goed voor elkaar.

Samsung Galaxy S8

De Galaxy S8+ heeft een 6,2-inch scherm en is daarmee de grootste ‘normale’ phablet op de markt qua schermformaat. Toch voelt het toestel niet overdreven groot aan en is hij nota bene kleiner dan een iPhone 7 Plus. Chapeau! Een klein nadeel: Samsung gebruikt een andere beeldverhouding dan LG. Het zou mooi zijn als de markt daarin een standaard zou aannemen.

Bekend ontwerp

Los van het grote scherm, dat Samsung trouwens tot Infinity Display gedoopt heeft, is het ontwerp van de Galaxy S8 en S8+ bekend. Het is een natuurlijke evolutie van de Galaxy S7 Edge. Netjes afgewerkt, van premium materialen voorzien en waterdicht. De camera steekt nu zo goed als niet meer uit aan de achterkant en de waterdichtheid is iets verbeterd. Nog steeds IP68, maar wel beter bestand tegen water dat er met enige druk opgespoten wordt volgens Samsung.

Samsung Galaxy S8

Samsung heeft wel een offer moeten doen om de schermranden zo klein te krijgen. De homeknop is verdwenen en de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst. Dat is op zich niet zo’n issue, behalve dat de plaatsing van de vingerafdrukscanner nogal onhandig is. Hij zit links naast de camera, nogal hoog op de achterkant van het toestel. Door die hoge plaatsing is hij vrij lastig bereikbaar.

samsung galaxy s8

Voor rechtshandigen komt daar nog een probleem bij: als je naar de vingerafdrukscanner reikt raak je deels de cameralens, waardoor die met een beetje pech vies wordt. Niet vergeten te poetsen voordat je een foto maakt, dus.

Een mogelijke oplossing voor dat probleem is de irisscanner. Die zit boven het scherm en moet een goed alternatief zijn om je toestel te beveiligen volgens Samsung. Onze ervaringen daarmee in de Galaxy Note 7 waren redelijk positief. Maar ik durf nog niet te zeggen of de scanner een waardige vervanger is voor een vingerafdrukscanner om je toestel te beveiligen. Daarvoor moet ik het toestel echt langer proberen.

samsung galaxy s8

Krachtpatser

Intern zetten de Galaxy S8 en S8+ ook een stapje vooruit. Een groot voordeel is dat de processor-chip met een detailgrootte van 10 nanometer is gefabriceerd. Een first voor de smartphonemarkt. Dat moet zorgen voor betere prestaties en minder energieverbruik. Daarmee zijn deze smartphones echte krachtpatsers. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en het totaalplaatje is razendsnel in het dagelijks gebruik. De interne opslag bedraagt 64GB en is uitbreidbaar met een micro sd-kaartje.

De batterijen van de S8 en S8+ zijn met 3000mAh en 3500mAh niet overdreven groot. Gezien het grote schermformaat lijkt dat op papier een beetje weinig. Met een beetje geluk vormt dat geen probleem omdat de nieuwe processor zuinig is, maar daar kunnen wij nog weinig over zeggen.

De nieuwe krachtige hardware heeft nog een ander voordeel: het maakt de ‘Samsung Desktop Experience’, of kortweg Samsung DeX, mogelijk. In combinatie met een speciaal dock dat je voor 150 euro kunt kopen kun je de smartphone zo aan een full HD-monitor koppelen voor een pc-ervaring. Een soort Microsoft Continuum dus.

Natuurlijk is het beperkter dan een echte computer, maar om een beetje te browsen en office-bestanden te verwerken lijkt het ruim voldoende. De werking is op het eerste gezicht vlot en probleemloos, ook wel zo fijn. In hoeverre je er in de praktijk veel aan zult hebben vragen wij ons af, maar het idee is in ieder geval leuk.

De software van de S8 en S8+ is een iets vernieuwde versie van de Grace UX bovenop Android Nougat. Die lijkt erg op de software van de Galaxy S7 na de Nougat-update, maar heeft een belangrijke extra gekregen: Bixby. Daar kun je hier alles over lezen.

Galaxy S8

Multimediamonster

De Galaxy S8 en natuurlijk vooral de Galaxy S8+ zijn echte multimediamonsters. Zo heeft Samsung de twee toestellen voorzien van een betere audiochip. Samen met de meegeleverde AKG-oordopjes moet dat zorgen voor goed geluid en op het eerste gezicht doet het dat ook. Wat ons betreft mag er iets meer bas in het geluid van de oortjes zitten, maar de muziek klinkt helder en mooi.

De smartphones zijn vooral een evolutie van wat we al kenden, met een mooi scherm, snelle hardware en een goede camera.

Natuurlijk heeft Samsung ook weer zijn best gedaan op de camera’s van het S8-duo. De achtercamera is in essentie hetzelfde als die van de Galaxy S7, met een 12-megapixelsensor met dual pixel-focus, een groot diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie. Die maakt nog steeds bijzonder goede foto’s, ook in het donker.

De grootste verbetering is doorgevoerd in de beeldverwerkingssoftware, die gebruik maakt van iets dat Samsung ‘multi frame’ noemt. Daarbij maakt de S8 een drietal foto’s, die gecombineerd worden tot een optimaal eindresultaat. Vooral bij bewegende objecten moet dat volgens Samsung voor beter beeld zorgen. De selfiecamera heeft nu een 8-megapixelresolutie en is voorzien van autofocus, zodat je ook van dichtbij nog lekker scherpe selfies kunt maken.

Samsung Galaxy S8 voorlopige conclusie

Dat Samsung met de Galaxy S8 en S8+ goede smartphones heeft neergezet moge duidelijk zijn. Vooral het nieuwe ontwerp met een gigantisch scherm in een kleine behuizing is een groot voordeel van de smartphones. De S8+ maakt zelfs een 6,2-inch scherm opeens relatief handzaam en dat is knap.

Verder zijn de smartphones vooral een evolutie van wat we al kenden, met een mooi scherm, snelle hardware en een goede camera. Over de Bixby-software hebben wij twijfels, zeker omdat de spraakassistent niet in het Nederlands beschikbaar is bij de lancering. Neemt niet weg dat de twee toestellen zonder twijfel twee van de beste smartphones van de komende tijd zullen zijn.

De Samsung Galaxy S8 gaat 799 euro kosten; de S8+ moet 899 euro in het laatje brengen.

Daar betaal je trouwens wel voor. De Samsung Galaxy S8 gaat 799 euro kosten; de S8+ moet 899 euro in het laatje brengen. Dat is meer dan alle andere high-end Android toestellen die we dit jaar hebben gezien.

Aan de andere kant: voor 50 euro extra tegenover een Sony Xperia XZ Premium of LG G6 krijg je wel duidelijk wat extra. Tegenover de Sony is dat vooral de veel kleinere behuizing, terwijl de LG afgetroefd wordt qua processorkracht. De Galaxy S8 en Galaxy S8+ zullen vanaf 28 april in Nederland verkrijgbaar zijn. Wie een van de twee voor 19 april bestelt krijgt zijn toestel al op 20 april in huis.

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy S8 en S8+ preview: goede smartphones met een heerlijk scherm
Sluiten