Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 3 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Samsung Galaxy Z Fold 2 versus Galaxy Fold: alle verschillen op een rij

Deze week was het dan eindelijk zover: Samsung introduceerde de opvolger van de Galaxy Fold. Onder de naam Galaxy Z Fold 2 krijgt het opvouwbare avontuur een nieuw hoofdstuk. Maar in welke opzichten is de smartphone verbeterd en was is nu precies het grote verschil.

In dit artikel vergelijken we de twee opvouwbare smartphones met elkaar. We kijken naar het verschil in ontwerp, de software, de specificaties en de prijs.

Samsung Galaxy Z Fold 2 vs de Galaxy Fold

Zowel de Galaxy Fold als de Galaxy Z Fold 2 zijn een mijlpaal te noemen. Of de opvouwbare smartphones in de toekomst een succes worden of niet: deze twee toestellen zijn vanuit Samsung de eerste grote stappen. Zeker nu er een verbeterd en nieuw model op de markt te krijgen is.

We zetten de verschillen naast elkaar:

#1 Galaxy Z Fold 2: het verschil in ontwerp

Wie de Samsung Galaxy Z Fold 2 voor het eerst ziet, zal direct een verschil in ontwerp zien. Een verschil dat voornamelijk op beeldschermgebied te zien is. Waar de originele Galaxy Fold een, naar ons idee, vrij nutteloos 4.6-inch scherm op de voorkant had, doet de Galaxy Z Fold 2 het met een 6.2-inch scherm. Aanzienlijk beter, want het toestel is hierdoor ook daadwerkelijk als reguliere smartphone te gebruiken. Het andere verschil op dit gebied zit ’em in het grote scherm. Waar deze voorheen 7.3.-inch groot was, doen we het nu met een 7.6-inch scherm.

Dat laatste heeft alles te maken met het verwijderen van de notch. Samsung heeft ervoor gekozen om een Infinity-O display te hanteren, zoals we dat kennen van de Galaxy Note 20-serie (en eerder). Maar daar houden de vergelijkingen met de Note-serie niet op. Het camerablok op de achterkant is ook aanzienlijk veranderd. De Z Fold 2 beschikt over een zelfde ontworpen camerasysteem als de Note-serie. Ook dat is een verschil met vorig jaar.

Kijken we naar de cijfers van die beeldschermen, dan zien we ook verschil. Het nieuwe toestel is voorzien van 120Hz verversingssnelheid, waar dat bij het toestel van vorig jaar nog 60Hz was. Ook qua resolutie veranderd er iets, maar dat heeft simpelweg te maken met het grote beeldscherm.

Verder heeft Samsung het scharnier van de Galaxy Z Fold 2 aangepast. Deze ziet er niet alleen een stuk steviger uit, maar voelt ook zo. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de telefoon te vouwen als een laptop, zodat hij op tafel kan blijven staan. Ook daar een aanzienlijk verschil, dus. Dit nieuwe scharnier moet overigens ook beter opgewassen zijn tegen vuil en stof. Dat zal de tijd ons leren.

Galaxy Z Fold 2
Dichtgeklapt (Afbeelding: Samsung)

#2 Het camerasysteem beter dan bij de Fold?

Opvallend aan de Samsung Galaxy Z Fold 2 is het feit dat het camerasysteem minder goed lijkt te zijn. Althans, op papier dan. De reguliere Fold was wat dat betreft indrukwekkender. Al moeten we in de praktijk uiteraard nog kijken of dat ook echt het geval is.

Het camerasysteem van de Samsung Galaxy Fold bestond uit:

 • 12 megapixel hoofdcamera
 • 16 megapixel ultra-wide camera
 • 12 megapixel telefoto lens met 2x zoom
 • 10 megapixel selfiecamera (groot scherm)
 • 8 megapixel selfiecamera (groot scherm)
 • 10 megapixel selfiecamera (klein scherm)

De Samsung Galaxy Z Fold 2 heeft een camerasysteem met:

 • 12 megapixel hoofdcamera
 • 12 megapixel ultra-wide camera
 • 12 megapixel telefoto lens met 2x zoom
 • 10 megapixel selfiecamera (groot scherm)
 • 10 megapixel selfiecamera (klein scherm)

Er ontbreekt bij de Ultra-wide camera dus twee megapixel en een selfiecamera. Dat hoeft niet heel veel te betekenen, maar op papier is er dus wel een aanzienlijk verschil.

Samsung Galaxy Fold
Fold (Afbeelding: WANT)

#3 De harde specificaties en functionaliteiten

Op het gebied van specificaties en functionaliteiten is er uiteraard ook verschil te vinden.

Misschien wel het belangrijkste is de batterij. Waar de Samsung Galaxy Fold over een 4380mAh batterij beschikte, doet de Galaxy Z Fold 2 het met een 4500mAh batterij. Ietsje groter, maar of we dat verschil ook merken is nog maar de vraag. Zeker gezien dit nieuwe model aan de voorkant ook een grote scherm heeft.

Het grote verschil op dat gebied zit ’em in het vermogen waarmee de batterij oplaadt. De Galaxy Fold laadde, zowel bekabeld als draadloos, op met een vermogen van 15W. De Galaxy Z Fold 2 doet het bekabeld met een vermogen van 25W, maar draadloos met een vermogen van 11W. Langzamer dan zijn voorganger dus. En dat is niet het enige punt waarin vermindering te zien is.

Ook op het gebied van interne opslagcapaciteit is er een verschil. Waar de Galaxy Fold voorzien was van 512GB, moet de Galaxy Z Fold 2 het doen met 256GB. Wel draait dit toestel gewoon op Android 10. Toen de reguliere Fold uitkwam draaide deze ook op het meest recente besturingsysteem.

Galaxy Z Fold 2
Dicht en open (Afbeelding: Samsung)

#4 De prijs

Er zijn dingen beter aan de Galaxy Z Fold 2 en er zijn dingen minder. Alleen de vraag is: in hoeverre zien we verschil in prijs. De verwachting was er enigszins, omdat dit de smartphone toch een stuk toegankelijker maakt voor mensen.

Toch is dat niet het geval. Waar de reguliere Galaxy Fold een verkoopprijs van €2020 kreeg bij lancering, is de Galaxy Z Fold 2 voor €1999,99 te koop.

Galaxy Z Fold 2 vs Galaxy Fold: een stap vooruit?

De Samsung Galaxy Z Fold 2 lijkt veel problemen te fixen die mensen hadden met het origineel. Behalve die veel te hoge prijs.

Het scherm is groter, de processor is verbeterd en ziet er een heel stuk beter uit. Maar het camerasysteem oogt minder, op het gebied van de batterij is er slechts een kleine winst en je laadt met minder vermogen draadloos op. De twee toestellen spelen elkaar eigenlijk best wel quitte.

Als we een winnaar uit deze vergelijking moeten halen, dan raden we de Galaxy Z Fold 2 aan. Simpelweg, omdat deze qua scherm meer te bieden heeft en nieuwer is. Maar als de reguliere Galaxy Fold een flinke korting krijgt in de komende weken/maanden, dan kan die uitslag wel degelijk veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung Galaxy Z Fold 2 versus Galaxy Fold: alle verschillen op een rij
Sluiten