Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 3 aug 2022

De beperkte manier waarop Samsung je zelf jouw smartphone laat fixen

Samsung lanceert eindelijk het programma waarmee consumenten onderdelen voor hun smartphones en tablets kunnen kopen. Daardoor is het mogelijk zelf een apparaat te repareren, mits het bedrijf de onderdelen natuurlijk aanbiedt. Bovendien ondersteunt de fabrikant nog niet elke smartphone en tablet.

Thuis je eigen producten fixen en daardoor niet dagen of weken te hoeven wachten op een reparatie: voor veel handige Harry’s is dat een ideale situatie. Samsung biedt die optie aan middels een nieuw programma, waarvoor het samenwerkt met reparatie-website iFixit. Daar kun je onderdelen voor kapotte Galaxy’s aanschaffen.

Reparatieprogramma van Samsung

Dit programma kondigde Samsung al in maart aan, maar nu is het er eindelijk (in de VS). Helaas kun je niet alle producten zomaar zelf maken. Je kunt alleen reparatiepakketten kopen voor de Galaxy S20- en Galaxy S21-lijnen en Tab S7 Plus. Ook kun je enkel het scherm, de accu, de oplaad-poort en de glazen achterkant repareren.

Samsung Galaxy S21 ultra
Voorkant van beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Daarnaast levert Samsung gidsen die stap voor stap uitleggen hoe je een reparatie uitvoert. Da’s wel zo handig. Je regelt in feite alles via de website van iFixit. Daar kies je je model uit en wat je precies wil fixen. Je ziet ook meteen wat alles kost: een oplaadpoort vervangen kost bijvoorbeeld 69,99 dollar.

Duurzaam, doch beperkt

Verder is het zo dat je de oude onderdelen kunt terugsturen naar iFixit en Samsung; in de ontvangen doos zit namelijk een retourlabel. Da’s dan wel zo duurzaam. Op papier klinkt dit in elk geval mooi. Ook weten we nu ongeveer wat we kunnen verwachten van deze dienst, mocht hij ooit naar Nederland komen.

Dit Samsung-hoesje werkt als een GameBoy (en het is fantastisch)

Maar vooralsnog is de schaal van de reparatieservice vrij beperkt. Niet alleen als we kijken naar het aantal te vervangen onderdelen, ook als we de lijst van apparaten erbij pakken. Laten we hopen dat Samsung het programma binnenkort op allerlei fronten uitbreidt, want dit soort initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

SamsungiFixit

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De beperkte manier waarop Samsung je zelf jouw smartphone laat fixen
Sluiten