Vierde kwartaal 2018 financieel loodzwaar voor Samsung

Tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers, waarschuwde Samsung al dat het vierde kwartaal van 2018 niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Nu we de cijfers ook echt gezien hebben, blijkt dat de producent flink heeft ingeleverd. Sterker nog: het vierde kwartaal van 2018 was, financieel gezien, loodzwaar voor Samsung

Vierde kwartaal 2018 zwaar voor Samsung

Zoals elk ander bedrijf deelt ook Samsung zijn kwartaalcijfers door middel van een inkomstenrapport. Hier wordt het financiële plaatje van de producent geschetst en is goed te zien hoeveel winst het de afgelopen tijd heeft gemaakt. Echter is er op dat gebied iets niet helemaal goed gegaan voor Samsung. De Koreaanse techgigant heeft, wat betreft winst, flink in moeten leveren in het laatste kwartaal van 2018. Sterker nog: het was loodzwaar.

Samsung Galaxy S10 logo

Samsung waarschuwde op voorhand al dat de cijfers niet aan de verwachting hebben voldaan. Iets wat het resultaat is van de lage vraag naar geheugen chips, welke normaal gesproken voor de meeste omzet zorgen. In het volledige rapport is te zien dat de producent 59,27 triljoen Koreaanse Won heeft omgezet, dat is omgerekend zo’n 46,4 miljard euro. In vergelijking dezelfde periode een jaar eerder, is dat een mindering van 10%. Maar waar de omzet al aanzienlijk lager is, ligt het grote verlies toch bij de winst. Samsung heeft in het vierde kwartaal 10,8 triljoen Koreaanse Won binnengeharkt. Dat is omgerekend zo’n 8,4 miljard euro en daarmee ook 26% minder dan het jaar ervoor.

Volgens Samsung heeft dit alles te maken met de geheugen markt (NAND en DRAM) die flink geleden heeft. Dat had voornamelijk te maken met macro-economische onzekerheden en aanpassingen in het instapniveau. Smartphones werden eind 2018, wereldwijd, veel minder goed verkocht dan voorheen. Daar heeft dus niet alleen Apple onder geleden, maar ook Samsung.

Toch een succesvol jaar

Ook op het gebied van de smartphone verkoop heeft Samsung flink geleden. Wereldwijd is de vraag naar nieuwe tablets en smartphones aanzienlijk gedaald. Iets wat ook weer terug te zien is in de cijfers van Samsung. Volgens de producent hoeven we in Q1 van 2019 overigens geen grote stijging te verwachten op dat gebied. Het meldde zelf eerder al dat het, wat betreft de omzet rondom smartphones, een dramatisch kwartaal gaat worden.

Samsung Galaxy S10

Samsung meldt overigens dat 2018, ondanks de tegenvallende winst, toch een succesvol jaar is geweest. Het bedrijf heeft zo’n 243,77 triljoen Koreaanse Won (191,24 miljard euro) omgezet en 58,89 triljoen won (46,1 miljard euro) winst gemaakt. Wat dat betreft is 2018 het tweede jaar op rij dat het bedrijf haar eigen financiële records verbroken heeft. Geen nood aan de man, maar wel een flinke tegenslag wat betreft het laatste kwartaal.

Reageer op artikel:
Vierde kwartaal 2018 financieel loodzwaar voor Samsung
Sluiten