Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 1 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Samsung verkocht in Q3 2020 twee keer zoveel smartphones als Apple

Ondanks het feit dat 2020 een bijzonder jaar is geweest bleef de strijd op de smartphonemarkt gestreden worden. Een strijd waar Samsung de laatste jaren als winnaar uit weet te komen. Iets dat ook gebeurde in Q3 2020.

Waar de nummer één positie van het Zuid-Koreaanse bedrijf de laatste jaren ingecalculeerd wordt, zijn de cijfers van de directe concurrentie wel opvallend. Zo verkocht Samsung dit kwartaal twee keer zoveel smartphones als Apple. Al is daar wel een goede reden voor.

Samsung wederom aan de top van de smartphonemarkt in Q3 2020

Samsung heeft een goed kwartaal achter de rug op smartphonegebied. De Zuid-Koreaanse techgigant verkocht meer toestellen dan welk bedrijf in de markt dan ook. Iets dat voornamelijk te danken is aan de lancering van de Galaxy Note 20 serie, de Galaxy Z Flip 5G en de Galaxy Z Fold 2. Het zorgde ervoor dat Samsung maar liefst 80,8 miljoen smartphones verkocht in dit kwartaal. De stijging van 2,2% ten opzichte van vorig jaar zorgt ervoor dat het bedrijf op nummer één staat in EMA (Europa, Midden-Oosten en Afrika), India, Rusland en de VS. Door de meest recente cijfers heeft Samsung op dit moment een marktaandeel van 22%.

Samsung Galaxy Z Fold 2
Opengeklapt op z’n buik (Afbeelding: Samsung)

Toch wist ook de concurrentie indruk te maken. Zo staat Huawei, ondanks alle sancties die de VS heeft opgelegd aan het bedrijf, op de tweede plaats. Het Chinese bedrijf wist in het derde kwartaal van 2020 ruim 51 miljoen smartphones te verkopen. Hiermee pakt Huawei een marktaandeel van 14,1%. De sancties lijken het bedrijf op het eerste gezicht misschien niet zoveel te raken, maar niets is minder waar. Vorig jaar wist Huawei ruim 65 miljoen smartphone te verkopen. Dat is een daling van 21,3%. Destijds had het bedrijf ook een marktaandeel van 16,9%.

Samsung heeft dit jaar niet alleen met Huawei en Apple te maken, maar krijgt ook flink wat concurrentie van het Chinese Xiaomi. Het bedrijf verkocht in Q3 2020 40,5 miljoen smartphones en staat hiermee op een opvallende derde plek. In Q3 2019 verkocht het bedrijf “slechts” 32,4 miljoen smartphones, wat een groei van 34,9% is. Waar het bedrijf destijds een marktaandeel van 8,5% had, heeft het nu een aandeel van 12,1%.

Apple verkoopt de helft minder

Apple wist het in het derde kwartaal een stuk minder goed te doen dan de afgelopen jaren. Sterker nog: door de cijfers van dit jaar komt het bedrijf op een vierde positie uit. Het bedrijf uit Cupertino had een marktaandeel van 11,1% en verkocht 40,5 miljoen iPhones in dit kwartaal. Dat is een daling van 5,7% ten opzichte van de 40,8 miljoen verkochte smartphones vorig jaar. Samsung wist wat dat betreft twee keer zoveel smartphones te verkopen dan concurrent Apple. Een indrukwekkende prestatie gezien het algehele marktaandeel met 5,6% gedaald is.

iPhone 12
De 12 in het groen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toch is er een logische verklaring voor het grote verschil. Het gaat niet persé slechter met de iPhone of met Apple. Waar het bedrijf uit Cupertino normaal gesproken zijn nieuwe smartphones in september uitbrengt, deed het bedrijf dat dit jaar in oktober en november. De iPhone 12 en 12 Pro verschenen halverwege oktober, waar de iPhone 12 mini en Pro Max pas halverwege november verschenen. Wat dat betreft loopt het bedrijf qua kwartaalcijfers dus achter de afgelopen jaren en kan er in Q4 2020 nog een hoop veranderen. Zo wordt onder andere verwacht dat het marktaandeel van Samsung zal dalen in Q4.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung verkocht in Q3 2020 twee keer zoveel smartphones als Apple
Sluiten