Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 26 nov 2020

Samsung komt mogelijk met andere manier om smartphone te ontgrendelen

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven dan brengt Samsung ons straks nog een manier om een Galaxy-smartphone te ontgrendelen. Volgens geruchtenmakers is het namelijk zo dat we daar stemassistent Bixby voor in gaan zetten, met alle risico’s van dien. Of dit echter waar is, horen we waarschijnlijk vrij snel.

De Samsung Galaxy S21-serie staat om de hoek en dat merken we aan een aantal dingen. Zo dook er eerder deze week al een groot lek op waarbij veel specificaties van het toestel besproken werden. Daaruit bleek dat de S21 een incrementele update wordt in vergelijking met de Galaxy S20-lijn. Qua specs hoeven we dus geen grote veranderingen te verwachten, maar op het gebied van software mogelijk wel. Op dit moment test Samsung namelijk openbaar OneUI 3.0, terwijl ondertussen ook al gekeken wordt naar OneUI 3.1. En uit die laatstgenoemde, aankomende update is nu het nieuws over Bixby gelekt.

Met Bixby je Samsung ontgrendelen

Samsung wil Bixby namelijk inzetten voor het ontgrendelen van Galaxy S21-smartphones. Aangezien dit onderdeel is van Bixby, die geüpdatet wordt via OneUI 3.1, leeft de gedachte nu dat de functionaliteit ook onderweg is naar andere Samsung-smartphones. In principe kan natuurlijk elke smartphone met Bixby aan boord deze functie krijgen. Maar voor nu lijkt het erop dat de S21 het eerste toestel wordt dat hiermee te maken krijgt.

Bixby Samsung
Samsung Bixby (Afbeelding: Samsung)

Helaas is er verder nog niets bekend over het ontgrendelen via Bixby. Er kleven wel beveiligingsrico’s aan. Toen Samsung bijvoorbeeld gezichtsontgrendeling introduceerde, bleek al snel dat de camera gefopt kon worden door er een foto voor de te houden (de foto moest dan uiteraard wel overeenkomen met het geregistreerde gezicht). Het is nu dan ook de vraag of Bixby niet voor de gek gehouden kan worden door hem een opname te presenteren, met een zin die het toestel ontgrendelt. Zulke zinnen kunnen in de toekomst mogelijk nagemaakt worden computers, zoals dat nu al met deep fake-beelden gebeurt.

De Galaxy S21

Het is dus nog even afwachten wat we kunnen verwachten. Het wachten duurt niet lang, aangezien Samsung de Galaxy S21 mogelijk al in januari presenteert en ons dan ongetwijfeld meer verteld.

Sammobile

Reageer op artikel:
Samsung komt mogelijk met andere manier om smartphone te ontgrendelen
Sluiten