Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 november 2018

Samsung onthult chip Galaxy S10: Exynos 9820

Het jaar is alweer bijna voorbij en volgend jaar beginnen we weer van voor af aan met een verse lading nieuwe smartphones. Daarin horen natuurlijk ook weer nieuwe chipsets bij en kiest Samsung voor zijn Galaxy S10 toestellen weer voor een Snapdragon in de VS, terwijl we in Nederland een eigen Exynos chipset krijgen. Onlangs mochten we alvast kennis maken met de eigen Samsung chip: de Exynos 9820.

Betere single- en multi-core prestaties

De chipset werd erg stilletjes onthuld, vergeleken met de Developer Conference waar de smartphonemaker onlangs nog zijn innovatieve opvouwbare Infinity Flex display liet zien. Dit jaar kregen werden de vlaggenschepen uitgerust met de Exynos 9810 chipset en de nieuwe Exynos 9820 zou met verschillende verbeteringen komen ten opzichte van zijn voorganger. Zo zouden de single-core prestaties zo’n 15 procent beter moeten zijn en zouden de multi-core prestaties een boost van 20 procent krijgen.

Samsung Exynos 9820 chipset

Zeven keer snellere AI

Uiteraard komt de chip ook uitgerust met een AI, die allerlei taken efficiënt aanpakt, zodat bijvoorbeeld je batterij langer meegaat dan normaal. Deze AI taakjes zouden met de nieuwe processor zo’n zeven keer sneller afgehandeld worden dan bij de Exynos 9810. En dat terwijl de Galaxy S9 chipset toch ook al behoorlijk snel is. Qua AI zou Samsung‘s nieuwe chipset vergelijkbaar zijn met Apple’s A12 Bionic chip en Huawei‘s Kirin 980. Toch zullen de Huawei en Apple chips hoogstwaarschijnlijk zuiniger zijn, aangezien deze op een 7nm process zijn gebouwd. Bij de Exynos 9820 wordt een 8nm LLP proces gebruikt.

Vijf camera’s en 8k video

Samsung is wel al bezig geweest met een 7nm EUV chip, maar mogelijk wordt deze gereserveerd voor de Galaxy Note 10 of een 5G versie van de Galaxy S10, welke volgens de geruchten eraan zit te komen. De Exynos 9820 komt namelijk nog met een “ouderwetse” LTE modem. Het wordt overigens een 2.0Gbps LTE Advanced Pro modem. Iets anders waar de Galaxy Note 10 mogelijk mee komt zijn vijf camera’s. Niet dat Samsung hier iets over heeft laten weten, maar theoretisch gezien zou de nieuwe processor vijf sensoren kunnen ondersteunen. Ook zou 8k video tot de mogelijkheden behoren.

Samsung Galaxy S10 krijgt unieke notch

Exynos 9820 met acht kernen

Verder is het een octa-core processor met twee eigen ontwikkelde vierde generatie kernen om zich bezig te houden met het managen van de energie en twee Cortex-75 kernen, welke de performance voor hun rekening nemen. Daarnaast zijn er nog vier Cortex-A55 cores, welke ervoor zorgen dat alles een stuk efficiënter verloopt dan voorheen en je smartphone ervaring naar een hoger niveau wordt getild.

De Samsung Galaxy S10 krijgt volgend jaar niet alleen een nieuwe chipset, maar zou volgens de bekende tipster Evan Blass ook uitgerust worden met een wel heel bijzondere notch. We zouden namelijk te maken krijgen met een “punch hole”achtige selfie camera cutout.

 

PhoneArena

Reageer op artikel:
Samsung onthult chip Galaxy S10: Exynos 9820
Sluiten