Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Tech 27 januari 2015

Samsung ontwikkelt EDSAP, een sensor die je waarschuwt voor een beroerte

Een hersenbloeding of beroerte is levensgevaarlijk. Door een verstopping, of een gesprongen ader krijgt een gedeelte van je brein geen zuurstof meer, waardoor het begint af te sterven. Je kunt hierdoor overlijden, maar zelfs als je het wel overleeft heb je kans op blijvende hersenbeschadiging.

Er zijn verschillende risicofactoren, maar een beroerte treedt meestal onverwacht op, terwijl het belangrijk is om er zo snel mogelijk bij te zijn. Samsung ontwikkelt op het moment een speciale sensor die binnen een minuut checkt of je risico loopt om getroffen te worden.

Het apparaat heeft de naam Early Detection Sensor & Algorithm Package (EDSAP), en het is een soort hoofdtelefoon die je hersengolven opvangt. De informatie wordt doorgestuurd naar een speciale app op je smartphone en daar geanalyseerd. Samsung geeft niet veel info over hoe de EDSAP op het technische vlak werkt, maar het komt er op neer dat hij bij bepaalde hersensignalen alarm slaat en je aanraadt om een dokter te bezoeken.

De EDSAP waarschuwt dus voor het acute gevaar van een beroerte, maar kan je brein ook op andere gebieden analyseren. Om te checken of je wel goed en genoeg slaapt, bijvoorbeeld. De sensor is gevoelig genoeg om zwakke hersensignalen op te pikken, dus de veel sterkere signalen van ons hart zijn een peulenschil.

De rubberachtige sensoren van EDSAP hoeven niet op je hoofd geplakt te worden, waardoor je ze gemakkelijk in andere voorwerpen verwerkt. Misschien vinden we ze over een tijdje wel terug in baseball caps of brillenpoten! Daar gaan waarschijnlijk nog wel enkele jaren overheen: eerst moeten er klinische tests uitgevoerd worden.

Reageer op artikel:
Samsung ontwikkelt EDSAP, een sensor die je waarschuwt voor een beroerte
Sluiten