Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 27 dec 2018

Notch-killer: Samsung toont geluidsinnovatie die schermranden dunner maakt

In 2018 wilden alle smartphonefabrikanten hun schermranden nog dunner maken de concurrentie. Dat leidde tot verrassende innovatie, in een jaar waarin juist de markt stil leek te gaan staan. We kregen uitklapbare camera’s, notches en uitschuivende achterkanten te zien. Op de valreep, nu dus, komt iedereen met gaten in schermen waar de selfiecamera in huist.

Samsung Sound on Display

Die camera krijgt zijn plekje dus wel, waardoor de schermranden nog dunner gemaakt kunnen worden. Helaas dreigen speakers daar het slachtoffer van te worden, terwijl veel smartphones op dat vlak al ondermaats zijn.

Op dat vlak is bovendien ook minder innovatie geweest. Ja, Xiaomi en Vivo hebben geprobeerd om ze volledig te schrappen, waarbij de audio via het frame en onder het scherm alsnog geproduceerd wordt. Een piezoelectric speaker. Andere merken hebben de speakers ondertussen alsmaar kleiner gemaakt.

Samsung gaat die trend doorbreken met een nieuwe innovatieve technologie genaamd Sound on Display (SoD). Geen stukje science-fiction, maar een technologie die wellicht al komende maand zijn debuut zal gaan maken.

Samsung Sound on Display

Afgelopen oktober onthulde de Koreaanse fabrikant al zijn plannen voor de volgende generatie schermtechnologie. De rode draad was het verwerken van bestaande features in schermen, nu er steeds minder ruimte in de schermranden is. Je leest hier meer over de vier implementaties die destijds onthuld werden.

Een daarvan was dus SoD. Dat is de volgende generatie van de technologie die Xiaomi en Vivo al implementeerden. Met een grote naam als Samsung is het echter pas een effectieve push die de complete industrie naar het volgende niveau kan tillen. Samsung is immers ook als fabrikant van schermpanelen een grote speler. Sterker nog, het bedrijf levert schermpanelen voor smartphones aan zijn grootste concurrenten, waaronder zelfs Apple.

CES en Samsung Galaxy S10?

Scherminnovatie van Samsung betekent dus meer dan wat je in de volgende Galaxy gaat zijn. De fabrikant toonde de SoD-technologie al afgelopen mei tijdens een beurs, maar volgens bronnen uit Zuid-Korea zal de technologie zijn wereldwijde debuut gaan maken tijdens de CES, volgende maand in Las Vegas. De maand daarna kunnen we naar verluidt al een eerste smartphone met de technologie verwachten.

Sound on Display gebruikt trillingen en beengeleiding om geluid te produceren. Daardoor kan ook dat component onder het scherm verwerkt worden, in plaats van in de schermranden. Nu is de grote vraag: gaat de Samsung Galaxy S10 hier ook gebruik van maken? Op naar CES en MWC!

ETNews

Reageer op artikel:
Notch-killer: Samsung toont geluidsinnovatie die schermranden dunner maakt
Sluiten