Samsung en Stanford komen met scherpste OLED-scherm ooit: 10.000 ppi

Onderzoekers van Samsung hebben in samenwerking met onderzoekers van Stanford een ontzettend scherp OLED-scherm ontwikkeld. Dat scherm beschikt over een pixeldichtheid van 10.000 pixels per inch. Dat is tot nu toe ongeëvenaard. Het betreft hier vooralsnog een prototype, dus we hoeven er voorlopig niets van te verwachten.

Pixeldichtheid is een ongrijpbaar begrip waar veel mensen moeite mee kunnen hebben om het echt goed te begrijpen. Heel vaak wordt gesteld dat wanneer een smartphone, met een scherm tussen de 5,5 en 6,9 inch, een pixeldichtheid van meer dan 400 pixels per inch (ppi) heeft, dat scherm van hoge kwaliteit is. Beelden worden dan al ontzettend scherp en gedetailleerd gepresenteerd, helemaal op een OLED-scherm. Desondanks blijft het toch soms moeilijk te zien, het verschil tussen bijvoorbeeld 400 of 600 ppi, zeker wanneer je het scherm van je afhoudt. Voor virtual reality-brillen, waarbij het scherm tegen je gezicht gehouden wordt, is het weer een ander verhaal. Je zit dan zo dicht op een display dat je het verschil in kwaliteit waarschijnlijk wel opmerkt.

meta-OLED-scherm
Illustratie van een meta-OLED-scherm en zijn onderliggende laag. (Afbeelding: Stanford University)

Samsung en Stanford presenteren scherpste OLED-scherm

Daarom is het nieuws van Samsung en Stanford juist zo opvallend. Onderzoekers van beide teams hebben namelijk het scherpste OLED-scherm tot op heden ontwikkeld, dat beschikt over een pixeldichtheid van 10.000 ppi. Hiervoor maakt het display gebruik van een slim trucje genaamd lichtresonantie. Dit concept is vergelijkbaar met geluidresonantie: denk dan aan de klankkast van een gitaar die het geluid produceert.

In dit geval is het zo dat het licht op nanoschaal resoneert tussen twee verschillende, speciale oppervlakten, die in staat zijn verschillende kleuren te produceren afkomstig van een bron van wit licht (in dit geval dus OLED). Dergelijke lichtgolven van verschillende kleuren zijn zo klein dat de onderzoekers in staat zijn in feite ontzettend kleine kleurenpixels te produceren. Dit prototype wordt nu getest in een lab en zal voorlopig op geen enkel product verkrijgbaar zijn. Verwacht dit type scherm dus niet in je smartphone of VR-bril.

Stanford University

Reageer op artikel:
Samsung en Stanford komen met scherpste OLED-scherm ooit: 10.000 ppi
Sluiten