Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 feb 2019

Samsung stopt controversiële samenwerking met nep-Supreme

Het heeft even geduurd, maar Samsung heeft eindelijk een punt gezet achter zijn samenwerking met Supreme Italia. Dat is een kopie van de echte Supreme, een zeer populair premium streetwear-merk uit New York.

Samsung x Supreme Italia

De Koreaanse fabrikant dacht slim te profiteren van die status door met een knock-off samen te gaan werken. Het is een bizar verhaal, zeker gezien we het over een van de grootste techbedrijven ter wereld hebben. Dit soort shady trucjes verwacht je van kleine spelers, niet van Samsung.

Maar goed, even een stap terug. Samsung kondigde eind vorig jaar een samenwerking met Supreme aan, waarbij er zelfs twee Supreme CEO’s op het podium kwamen. Zij claimden dat het merk in 2019 zijn debuut zal gaan maken in China, inclusief een flagship store in Beijing.

Dat klinkt goed, ware het niet dat het achteraf bleek dat het niet om de Supreme ging. Iets wat totaal niet aan de presentatie en de onthulling zelf af te zien was. Nergens stond de eigenlijke complete merknaam van Samsungs partner: Supreme Italia.

Hoe dan?

Dat is een merk dat Supreme op een legale manier na-aapt. Voor hoe dat precies in elkaar steekt, verwijzen we je naar dit artikel. Het komt er kort gezegd op neer dat de echte Supreme niet de autorisatie heeft om zijn producten in China op de markt te brengen, maar Supreme Italia wel.

Daardoor kan de copycat daar volledig zijn gang gaan. Samsung maakte daar slim gebruik van door de aankondiging internationale allure te geven, wat dankzij de kracht van het internet ook lukte.

Punt achter gezet

De smerige actie leverde logischerwijs al snel een berg aan kritiek op. Oftewel, een PR-nachtmerrie, zeker als je als Samsung zijnde betrouwbaar en netjes wilt overkomen. Nu, meer dan 54 dagen later, heeft Samsung China op het sociale netwerk Weibo bevestigd dat de samenwerking tot een einde is gekomen:

Samsung Electronics had previously mentioned a collaboration with Supreme Italiaat the Galaxy A8s China launch event on December 10th. Samsung Electronics has now decided to terminate this collaboration.“

Dat het zo lang heeft moeten duren, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Check ondertussen: Samsung Galaxy S10e mega-leak: specs, foto’s en meer!

Engadget

Reageer op artikel:
Samsung stopt controversiële samenwerking met nep-Supreme
Sluiten