Samsung toont eerste concept nieuwe generatie opvouwbare smartphones

Samsung heeft tijdens de Samsung Developer Conference 2019 (SDC 2019) een nieuw ontwerp getoond voor de volgende generatie smartphones. Het concept, dat door het bedrijf uit Zuid-Korea niet voorzien is van een naam, gaat richting de traditionele flip-telefoon. Tijd om de nostalgische gevoelens uit de kast te halen dus.

Tijdens Samsung‘s Developer Conference liet het bedrijf weten dat het nieuwe concept niet alleen makkelijk in je broekzak past, maar dat het ook de manier waarop we onze telefoon gebruiken gaat veranderen. Iets waar wij ons, na het zien van de eerste concept-beelden, zeker in kunnen vinden. Op deze manier tover je dus geen groter scherm naar voren wanneer je het toestel uitvouwt, maar maak je van de “normale” smartphone een compactere variant. En dat lijkt op het eerste gezicht alles behalve nadelig te zijn.

Weinig details van Samsung, wel een eerste blik

Samsung heeft weinig details gegeven over de desbetreffende smartphone, gezien het een eerste concept is. Dat houdt in dat deze telefoon op dit moment niet in ontwikkeling is, maar het toont de eventuele mogelijkheden voor de toekomst. Een toekomst waarin smartphones te koop zijn in een nieuwe vormfactor en dus een stuk meer compact zijn.

Want laten we eerlijk zijn: in de loop der jaren is de smartphone alles behalve kleiner geworden. Schermranden werden kleiner, displays werden groter en de markt boodt ons simpelweg de zo groot mogelijke smartphones. Resultaat: we zien veel mensen rondlopen met een smartphone die half uit een broekzak steekt. Door smartphones, zoals het concept hieronder toont, weer in te laten klappen zou dit probleem ten einde kunnen komen. En dat zonder dat we de grote schermen, waar we in de loop der jaren toch stiekem best verliefd op zijn geworden, in te leveren.

Nieuwe versie van OneUI

Uiteraard deelt Samsung dit nieuws niet zomaar. Ondanks het feit dat er weinig hardware en details kwamen kijken bij de onthulling van deze nieuwe display-technologie, was er wel een moment om te praten over software. Het Zuid-Koreaanse bedrijf besprak tijdens SDC 2019 een aankomende update voor One UI. One UI is Samsungs aangepaste versie van Google’s besturingssysteem Android. Een systeem dat het bedrijf aan gaat passen voor de toekomst van opvouwbare smartphones. Zo meldde Hyesoon Jeong, hoofd van Samsungs framework R&D groep, tijdens het evenement:

“Als pionier in de foldable categorie begrijpen we als geen ander dat iedere innovatieve vormfactor een net zo innovatieve gebruikerservaring vereist.”

Sinds de lancering van de Galaxy Fold, eerder dit jaar, is het bedrijf de speciale versie van One UI blijven ontwikkelen. Het resultaat is One UI 2, dat eruit ziet als een verbeterde versie van het systeem dat geïntroduceerd werd met de Galaxy S10 en Note 10 series. One UI 2 zal informatie overzichtelijker tonen, is geoptimaliseerd voor gebruik met één hand, zitten er geanimeerde iconen in verwerkt en beschikt het systeem over een volledige dark mode. Het lijkt er dus in eerste instantie op dat Samsung vooral veel kleine, maar belangrijke, tweaks doorvoert in de nieuwe variant van One UI.

Interesse om One UI zelf uit te testen? Dan kan je dat misschien wel met deze smartphone doen!

Reageer op artikel:
Samsung toont eerste concept nieuwe generatie opvouwbare smartphones
Sluiten