Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 27 jun 2019

[VERGELIJKING] Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro: wat is het beste Android-vlaggenschip?

De basics: smaken verschillen

De S10 Plus heeft een wat beter scherm, de P30 Pro een betere batterij. De S10 Plus heeft een punch-hole notch, de P30 Pro een druppelnotch. De S10 Plus heeft wat strakkere software, de P30 Pro wat meer mogelijkheden. Kortom: er zijn nogal wat verschillen in de basics van deze twee smartphones. Een echte winnaar aanwijzen is desondanks moeilijk.

Modern ontwerp

Zowel de Huawei P30 Pro als de Samsung Galaxy S10 Plus hebben een modern ontwerp met alles erop en eraan. Dat wil zeggen: ze hebben een waterdichte behuizing van glas en aluminium. Om het uiterlijk nog wat moderner te maken hebben de schermen gebogen randen en zit de vingerafdrukscanner onder het scherm. Die scanner werkt bij de S10 Plus iets beter, maar de verschillen zijn klein.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro design achter

Uiterlijk zijn de twee toestellen desondanks eenvoudig te onderscheiden. De S10 Plus heeft een bijna randloos scherm, met in de linker bovenhoek een kleine uitsnede met twee camera’s erin. De P30 Pro pakt het wat traditioneler aan met een kleine druppelnotch in het midden van het scherm. Aan de achterkant is de P30 Pro dan weer wat moderner: de gekleurde versies zijn allemaal voorzien van een gradiënt, terwijl Samsung gebruikmaakt van effen kleuren. Wie het wat behoudener wil aanpakken kan bij beide toestellen voor de zwarte versie gaan.

Top hardware

Hardwarematig scoren zowel de S10 Plus als de P30 Pro top. Dat begint al bij 6,4-inch amoledschermen: die zien er prachtig uit. De Galaxy S10 Plus scoort op dat gebied wel wat beter. De witbalans is beter afgesteld, de resolutie is hoger en de helderheid is net wat hoger. Het zijn verschillen die je vooral merkt als je de twee naast elkaar legt, maar de echte pixel peepers moeten bij de Samsung zijn.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro design

Overigens zijn beide schermen gebogen aan de randen. Dat zorgt voor een moderne look en een kleinere behuizing, maar is qua gebruiksvriendelijkheid niet top. Collega Mark had tijdens zijn review van de P30 Pro last van accidental touches. Zelf had ik dat probleem juist met de Samsung Galaxy S10+. Mark had geen last van deze ongewenste touch-input bij de Samsung, ik juist niet bij de Huawei. We zullen het maar een gelijkspel noemen.

De S10 Plus is wat mij betreft de winnaar op softwarevlak

Qua snelheid zijn de twee smartphones ondanks de verschillende hardware aan elkaar gewaagd. De Samsung heeft een Qualcomm Snapdragon 855-chipset, de Huawei een Huawei Kirin 980-exemplaar. Beiden zijn overigens moderne en snelle octacore-chips. Hoewel die Snapdragon 855 net wat krachtiger is, voelt de Huawei in het dagelijks gebruik een fractie sneller. Ga je echt zware taken uitvoeren, dan heeft de Samsung Galaxy S10+ weer een klein voordeel. Wederom gelijkspel.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro design achter

Dat geldt zeker niet voor de accu’s. Hoewel die op papier erg aan elkaar gewaagd zijn, scoort de Huawei P30 Pro in de praktijk beter. De software van Huawei gaat erg goed om met de 4200mAh-batterij van de P30 Pro. Samsung‘s software doet dat iets minder met de 4100mAh-batterij van de S10+. Bovendien kan de Huawei een stuk sneller opladen. Het betekent niet dat je met de Samsung Galaxy S10 Plus de dag niet doorkomt. Kies je voor de Huawei P30 Pro, dan heb je wel meer marge.

Software: EMUI of OneUI

Huawei en Samsung staan allebei bekend om hun stevige aanpassingen aan Android. Huawei noemt zijn software de Emotion UI; Samsung gebruikt de naam One UI. De software van Huawei is wat rommeliger, maar voegt wel een aantal handige features toe. Zo kun je met knuckle touch met je knokkel een screenshot van een deel van het scherm maken. Bovendien handig: de uitgebreide beheermogelijkheden op het gebied van datagebruik. Samsung‘s interface is iets rustiger en overzichtelijker. Ook Samsung heeft wat handige toegevoegde features, maar die gebruikte ik persoonlijk minder. Een paar voorbeelden: een firewall voor onbeveiligde wifi-netwerken en de mogelijkheid om de telefoon als wifi-repeater in te zetten.

Toch is de Samsung Galaxy S10 Plus wat mij betreft de winnaar op softwarevlak. De interface zit wat beter in elkaar, en daar heb je in het dagelijks gebruik meer mee te maken dan die paar extra’s. Bovendien is de waarde van die extra’s erg persoonlijk, terwijl ik maar weinig mensen ken die de interface van Huawei prettiger vinden dan die van Samsung.

Reageer op artikel:
[VERGELIJKING] Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro: wat is het beste Android-vlaggenschip?
Sluiten