Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 27 jun 2019

[VERGELIJKING] Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro: wat is het beste Android-vlaggenschip?

Multimedia: cameramonster of allrounder

De Huawei P30 Pro wordt vaak gezien als de beste cameratelefoon van dit moment, en dat is niet onterecht. Hoewel ook de Samsung Galaxy S10 Plus prachtige foto’s maakt, is het cameramonster van Huawei duidelijk indrukwekkender. Pak je alle facetten van multimedia op een smartphone mee, dan komt de Samsung als een betere allrounder uit de bus. Het is maar net waar je blij van wordt.

Camera: licht maakt het verschil

De opzet van een high-end smartphonecamera is inmiddels bekend. Een groothoeklens, een normale lens en een telelens zijn tegenwoordig de standaard. De Galaxy S10+ en P30 Pro gebruiken beiden die opstelling, hoewel Huawei er nog een 3D-sensor aan toevoegt. Daar zal ik verder niet teveel woorden aan vuil maken, aangezien die in mijn ogen voorlopig behoorlijk zinloos is.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro design achter

Een groot verschil is dat Samsung een 2x zoomlens in de S10 Plus heeft gestopt, terwijl Huawei de P30 Pro voorzien heeft van een 5x zoomlens. Om toch mooie foto’s te maken op het – veel zinvollere – 2x zoomniveau, heeft de hoofdsensor een resolutie van 40 megapixel. Fors meer dan de 12 megapixel van de Galaxy S10+. Foto’s schiet de P30 Pro overigens in 10 megapixel; de extra pixels worden puur gebruikt om meer detail vast te leggen en te kunnen zoomen. Dat heeft effect: op 2x zoomniveau zijn de foto’s van de S10+ en P30 Pro aan elkaar gewaagd. Ga je verder inzoomen, dan moet de Samsung het al snel afleggen tegen de Huawei. Samsung heeft de groothoekcamera overigens beter voor elkaar: die maakt foto’s die scherper en natuurlijker zijn dan de groothoekcamera van de Huawei.

Ben je vooral van de reguliere foto’s, dan zijn er bij goede lichtomstandigheden weinig verschillen. Soms komen de kleuren van de Huawei P30 Pro er wat mooier uit, soms die van de Samsung Galaxy S10 Plus. Over het algemeen kun je stellen dat de foto’s van Huawei enigszins overprocessed zijn. Daardoor komen ze minder natuurlijk over en verliezen ze detail als je ze op groot formaat bekijkt. Samsung is soms wat te enthousiast met de automatische HDR-modus. Dat ziet er mooi uit, maar niet erg realistisch. Al met al is het echter gelijkspel bij goed licht.

Zodra dat licht slechter wordt, laat de Huawei P30 Pro zijn grote kracht zien. Het indrukwekkend met hoe weinig licht de P30 Pro toch nog wat op de foto kan krijgen. Bij een beetje licht staan beide toestellen hun mannetje, maar maakt de P30 Pro duidelijk foto’s die veel scherper en detailrijker zijn.

Hoewel de selfiecamera van de P30 Pro een veel hogere resolutie heeft – 32 megapixel tegenover 10 megapixel – zijn de kwaliteitsverschillen op selfiegebied niet zo groot. De Galaxy S10+ heeft een tweede selfiecamera om diepte in te schatten. In theorie zorgt dat voor een betere portretmodus, maar in de praktijk is het verschil met de P30 Pro ook op dat vlak klein.

Samsung blinkt uit in muziek en video

Waar de P30 Pro de onbetwiste camerakoning is, scoort de S10+ op het gebied van muziek en video duidelijk beter. Dat begint al bij de fysieke aansluiting: de S10 Plus heeft een audiojack. Bij de P30 Pro moet je hannesen met een adaptertje om je favoriete bedrade headset aan te sluiten. Ook de speakers van de S10 Plus winnen het. De speaker aan de onderkant en die boven het scherm werken samen voor redelijk vol stereogeluid. De Huawei P30 Pro moet het doen met een enkele speaker aan de onderkant, die wat blikkerig klinkt.

Samsung Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro review notch

Ga je video’s kijken, dan zijn de bovengenoemde punten natuurlijk ook voordelen voor de Samsung. Daar komt bij dat het scherm van de S10+ beter en scherper is, zoals eerder in deze review te lezen. Een duidelijke winnaar dus.

Reageer op artikel:
[VERGELIJKING] Galaxy S10 Plus vs Huawei P30 Pro: wat is het beste Android-vlaggenschip?
Sluiten