Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Google 15 apr 2017

Samsung’s grootste uitdaging is iets anders dan je denkt

Het is een voor de hand liggende vergelijking: Samsung versus Apple. Toch is die strijd eigenlijk irrelevant. De grootste uitdaging voor Samsung zit namelijk in het DNA van zijn vlaggenschepen.

Samsung Galaxy S8: futuristisch vlaggenschip maakt indruk

Na de lancering van vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S8 ligt het altijd voor de hand om direct de vergelijking met Apple’s nieuwste iPhone erbij te pakken. De twee grootste smartphonefabrikanten tegenover elkaar. Samsung weet indruk te maken met dunne schermranden, waar Apple grootse plannen heeft voor eind dit jaar. Hartstikke interessant, maar de grootste uitdaging voor de Koreaanse fabrikant is niet Apple.

Samsung Galaxy S8

Vrijwel elke smartphone is tegenwoordig zeer capabel. De een is misschien iets sneller dan de ander, maar in je dagelijkse gebruik zul je daar weinig van merken. Grote verbeteringen onder de motorkap worden dan ook steeds minder interessant voor de doorsnee consument. Nee, de grootste veranderingen en revoluties vinden plaats op het gebied van software.

Met zijn hardware heeft Samsung techgiganten zoals HTC, Sony en LG verslagen. Waar zij moeite hebben om het hoofd boven water te houden, breekt Samsung juist record na record. De Galaxy Note 7 kwam als een domper, maar verder was het een topjaar voor de Koreaanse fabrikant. Toch wordt hardware dus steeds minder relevant, al helemaal in vergelijking met Apple.

Alles draait om software

De groei binnen de smartphonemarkt loopt grotendeels terug. De meeste consumenten zijn al helemaal gewend aan hun besturingssysteem. Het succes van bedrijven zoals Apple berust er juist op dat de techgigant je helemaal vast ketent aan zijn ecosysteem. Apps die enkel op iOS werken, accessoires waarvoor je iOS nodig hebt: overstappen wordt steeds onaantrekkelijker.

De iPhone 7 was dan ook niet zo’n groot succes vanwege de specificaties ten opzichte van de concurrentie. De meeste exemplaren werden verkocht aan consumenten die twee jaar na de iPhone 6 toe waren aan een nieuw toestel. Natuurlijk zou Samsung zonder Apple meer toestellen verkopen, maar dat is evident. Waar Samsung de komende jaren het meeste kan winnen, is in zijn strijd met Google.

Google ja, de leverancier van het besturingssysteem waar de Galaxy S8 op draait: Android. Nu alles meer en meer om software draait wordt de positie van Samsung steeds ongemakkelijker. Het kan een hoop bereiken met zijn eigen Android-skin en apps, Samsung Experience. Toch zal het nooit de optimale controle krijgen, wat Apple wel over iOS heeft.

Samsung werkt al jaren aan Tizen, zijn eigen besturingssysteem. Alles draait echter om apps, en daarvoor is Samsung veel te laat ingestapt met Tizen. Voorlopig draaien alleen een handjevol budgetmodellen in India en andere ontwikkelingslanden op het (geflopte) stukje software. Terug naar Android dus, waarmee Google zelf hard aan de weg timmert.

Dat maakt het een rare situatie, want Samsung moet op zijn eigen toestel met Google concurreren. Samsung Bixby is een directe concurrent voor Google Assistant, allebei beschikbaar op Android. Samsung Connect Home gaat de strijd aan met Google Wifi en Google Home. Samsung Pay is een vervanger voor Android Pay, en zo kunnen we nog wel even doorgaan voor vrijwel elke app van Google.

De ongemakkelijke positie van Samsung

Voor vrijwel elk stukje software van Samsung is er direct een alternatief beschikbaar, op de Galaxy S8 zelf. Apple heeft dat probleem niet. Google Assistant zou op iOS nooit de vrijheid krijgen die Siri wel heeft. Balen voor de gebruikers gezien de belabberde staat van Siri, maar ideaal voor Apple. Sterker nog, Google maakt iOS beter, ten koste van Samsung.

Samsung Galaxy s7

Google’s primaire doel is niet om de meeste hardware te verkopen. De zoekgigant wil dat zoveel mogelijk gebruikers zijn diensten gebruikers, ongeacht het platform. Daarom maakt het bedrijf ook uitstekende apps voor iOS, waardoor het een stuk makkelijker is om van Android naar iOS over te stappen. Google maakt het in dat opzicht niet uit welke telefoon je gebruikt, zolang je maar zijn apps gebruikt.

Hoe moet Samsung je in zijn ecosysteem vastzetten, als de basis van zijn besturingssysteem erop berust is dat het niet uitmaakt waarop je de software gebruikt? En als er op hetzelfde systeem talloze alternatieven zijn? Ja, op een Samsung toestel kun je meer dan op een iPhone, maar dat komt eerder door de openheid van Google dan door Samsung.

Samsung Galaxy S8

Het is dus een dubbele situatie voor Samsung. Je zou kunnen stellen dat Samsung qua hardware de vloer aanveegt met Apple, zowel qua design als specificaties. Maar nu dat steeds minder uitmaakt zal de Koreaanse fabrikant een manier moeten zien te vinden om ook qua software te blijven excelleren. Daar heeft Apple alle vrijheid en controle, maar moet Samsung zaken doen met Google.

Voorlopig is dat geen probleem. Sterker nog, Samsung kan er van profiteren dat Google blijft innoveren qua software. Ondertussen timmert de zoekgigant echter ook hard aan de weg met zijn Pixels. Het wordt interessant om te zien hoe Samsung met die tweestrijd om zal gaan. Dit keer is het namelijk geen kwestie van de nieuwste processor of camera er tegenaan gooien. Dit keer is het een vraagstuk zonder een perfecte oplossing.

Check in dit artikel waarom Apple de concurrentie ver achter zich gaat laten. Wist je trouwens dat de techgigant zelfs een spelcomputer heeft uitgebracht?

Reageer op artikel:
Samsung’s grootste uitdaging is iets anders dan je denkt
Sluiten