Samsungs XR headset ziet eruit als een Apple Vision Pro in de aanbieding

Gadgets Jeroen Kraak 17 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel VR- en AR-brillen al geruime tijd verkrijgbaar zijn, stelt Apple met de Vision Pro een nieuwe standaard. De concurrentie kijkt daar natuurlijk ook naar, maar het is voor hen een behoorlijk lastige taak om hierbij in de buurt te komen. Dat geldt ook voor Samsung.

Het was het wow-moment tijdens WWDC 23: de presentatie van de Apple Vision Pro. En hoewel iedereen wist dat het bedrijf bezig was met een AR-bril, overtrof het toch de verwachtingen van ons allen. Mogelijk gold dat ook voor Samsung.

De Samsung XR-headset

Echter is Apple niet het enige bedrijf dat actief bezig is met een headset zoals de Apple Vision Pro. Zo heeft Meta natuurlijk de Oculus in het portfolio en heeft ook Microsoft zijn eigen variant. Ook het Koreaanse Samsung werkt aan een eigen versie, maar dat lijkt nog niet echt vlot te verlopen.

Tijdens Galaxy Unpacked afgelopen februari kondigde Samsung met trots aan dat het samenwerkt met Google en Qualcomm om een XR-headset te ontwikkelen. Nu zijn daar de eerste beelden van verschenen. De afbeelding van het apparaat werd gedeeld op het Chinese Vrtuoluo, maar is inmiddels alweer offline gehaald.

De afbeelding lijkt op de VR/AR-brillen die we kennen, zoals de Oculus Quest. Het apparaat is uitgerust met vier volgcamera’s, twee RGB-camera’s, een dieptesensor en een full-color passthrough-functie. Voor het scherm van de AR/VR-bril worden dubbele micro-OLED-schermen gebruikt. Daarnaast wordt het geleverd met een zwarte plastic riem door Samsung. Echter lijkt het qua uiterlijk wel een stuk minder indrukwekkend dan de Apple Vision Pro.

Een Apple Vision Pro in de aanbieding

Toch zijn er ook overeenkomsten. Net zoals de Apple Vision Pro heeft dit apparaat geen aparte controllers die vastgehouden moeten worden. Het ligt dus voor de hand dat Samsung ook voor oog- en handtracking zal kiezen.

Apple vision Pro set
De headset van Apple. (Afbeelding: Apple)

Er moet echter rekening gehouden worden met het feit dat, als de foto echt is, het om een prototype gaat. Het is mogelijk zelfs een model dat geannuleerd is, wat begrijpelijk is gezien het niet in de buurt komt van de Apple Vision Pro. Dat is iets wat Samsung natuurlijk graag zou willen bereiken.

Samsung heeft dus nog wel wat werk te verrichten, maar dat is op zich niet zo’n groot probleem. Het lijkt erop dat de eerste Apple Vision Pro maar in beperkte aantallen op de markt zal verschijnen aan het begin van 2024, mede door een tekort aan onderdelen.

Samsung Galaxy Z Flip5 en Z Fold5: het probleem keert terug

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen