Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 30 jul 2018

Handig: deze Bitcoin wallet werkt zelfs zonder internet

Sommige mensen vinden Bitcoin een soort frauduleuze praktijk, terwijl anderen naar hartelust bezig zijn met de cryptocurrency. Wat je ook over Bitcoin vindt, iets dat vaststaat is dat je in ieder geval wel internet nodig hebt om transacties te verrichten met de digitale valuta. Of toch niet? De startup goTenna heeft namelijk in samenwerking met Samurai Bitcoin Wallet een app gemaakt, genaamd TxTenna, waarmee je zelfs zonder een werkende internet verbinding nog steeds lekker kunt bitcoinen. Er is echter wel een “maar” in het verhaal.

Berichten doorsturen via mesh-netwerk

De naam goTenna zal je misschien bekend voorkomen. Eerder kwamen ze al met een Bluetooth-antenne, de goTenna Mesh, waarmee je zonder bereik alsnog berichten door kunt sturen via lage frequentie-signalen. Via een netwerk van mensen die allemaal de goTenna Mesh hebben, kun je dan via via je bericht op een grote afstand zonder internet of mobiel bereik alsnog doorsturen naar de ontvanger (welke ook de goTenna Mesh nodig heeft).

smartphone netwerk

goTenna Mesh, TxTenna app en Samourai Bitcoin Wallet

Ook bij het Bitcoin verhaal komt de goTenna Mesh weer  kijken en werkt hij samen met de TxTenna app om ervoor te zorgen dat je zelfs in de middle-of-nowhere nog door kunt gaan met Bitcoin. Als eerste verbind je je smartphone met de goTenna Mesh om een mesh-netwerk te creëren met andere mensen, die ook het apparaat met hun toestel hebben verbonden. Om het plan te laten slagen moet je vervolgens ook nog de TxTenna app installeren samen met de Samourai Bitcoin wallet. De TxTenna app zorgt er vervolgens voor dat er een kanaal wordt gecreëerd tussen de wallet en de goTenna Mesh.

goTenna Mesh

Anoniem in het netwerk

Om transacties te verrichten ga je zoals gebruikelijk aan de slag met de Samourai Wallet. De TxTenna app stuurt de transactie informatie vervolgens door het mesh-netwerk totdat het een toestel bereikt, dat wel een actieve internetverbinding heeft. Nu klinkt het misschien wat riskant dat je informatie naar allerlei onbekende smartphones wordt gestuurd, maar volgens goTenna zou  verborgen blijven wie je bent en waar je je op dat moment bevindt.

Andere mensen nodig

Als je informatie inderdaad niet openlijk door het netwerk heen wordt verspreid, zou dit een erg handige oplossing kunnen zijn voor plaatsen waar de internetverbinding wisselvallig is. Het enige nadeel is dat er wel ook andere mensen dicht genoeg in de buurt moeten zijn met de Bluetooth-antenna.

Als je overigens zelfs in de middle-of-nowhere op vakantie de kriebels krijgt om bezig te zijn met Bitcoin, zou je je misschien ook kunnen afvragen of je toch niet stiekem verslaafd aan het worden bent. Mocht dat wel het geval zijn, is de eerste cryptokliniek inmiddels al een feit.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Next Web

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Handig: deze Bitcoin wallet werkt zelfs zonder internet
Sluiten