“Bitcoin bevindt zich in dodelijke spiraal en sterft snelle dood”

Helaas voor Bitcoin investeerders gaat het de laatste tijd nogal beroerd met de cryptocurrency. Waar veel mensen tegen dit punt in het jaar een grote stijging hadden verwacht, ligt de waarde van de coin op het moment rond de 3.400 dollar. Als je bedenkt hoe hoog de waarde eind vorig jaar en zelfs op sommige momenten dit jaar nog was, is de huidige situatie ronduit bedroevend te noemen. En je voelt je al helemaal beroerd als je hoort wat de Santa Clara University Professor of Finance Atulya Sarin te zeggen heeft over de crypto. Volgens de man bevindt Bitcoin zich namelijk in een dodelijke spiraal en staat de coin op het punt om waardeloos te worden.

Mining kosten hoger dan waarde

De professor geeft zijn ongezouten mening over de cryptocurrency in een opiniestuk gepubliceerd in MarketWatch. Hierin legt hij uit dat er op het moment geen motivatie is voor het mijnen van Bitcoin, omdat de kosten ervan hoger liggen dan de kosten om de coin te verkopen op de futures markt. En in tegenstelling tot goud, welke zijn waarde kan behouden ondanks het feit dat er niet meer wordt gemijnd, zou Bitcoin geen waarde kunnen hebben als er geen mining activiteiten meer plaatsvinden om het grootboek bij te houden. Zonder het mijnen zou Bitcoin volgens Sarin slechts een set versleutelde getallen zijn zonder waarde.

Bitcoin dood

Nu is het wel zo dat verschillende mining projecten de laatste tijd zijn stopgezet, maar aan de andere kant wordt de complexiteit van het mijnen bij Bitcoin dynamisch aangepast om een consistente uitgifte snelheid te behouden ten tijde van fluctuerende hashrates. Hierdoor zou in theorie de hashrate op een gegeven moment weer in balans moeten komen met de waarde van de cryptocurrency.

Bitcoin investeerders gedreven door hebzucht

Sarin gaat verder met zijn vergelijking tussen Bitcoin en goud. Hij geeft aan dat goud universeel geaccepteerd wordt als iets om te koppelen aan een bepaalde waarde, maar Bitcoin zou een digitaal handelsartikel zijn waarvan niet hetzelfde gezegd kan worden. Er zou een fundamenteel verschil zitten tussen de beleggers van beide middelen. De originele goudmijners en kopers zouden ware gelovers zijn in de revolutie die goud teweeg zou kunnen brengen en waren bereid om de nodige investeringen te doen. De meer recente investeerders en miners die met Bitcoin aan de slag gaan, zouden echter door hebzucht worden gedreven. Sarin voorspelt verder dat de cryptomarkt geen langzame dood zal sterven, maar dat deze snel en abrupt zal zijn.

Dat klinkt dus niet best en als we Sarin mogen geloven is het dus een grote fout geweest om in Bitcoin te investeren. Aan de andere kant heeft de oprichter en CEO van Overstock, Patrick Byrne, juist groot vertrouwen in cryptocurrencies en met name in de blockchain. Volgens hem zou de blockchain revolutie zelfs groter zijn dan internet.

 

CCN

Reageer op artikel:
“Bitcoin bevindt zich in dodelijke spiraal en sterft snelle dood”
Sluiten