Waarom Japanse wetenschappers satellieten van hout willen bouwen

Ruimtevaart Sam Dille 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het lijkt misschien gek om een satelliet van hout de ruimte in te sturen. Want hout is lang niet zo sterk als metaal, toch? Onderzoekers op het ISS hebben ontdekt dat hout juist best stevig is in de ruimte. En het materiaal is een stuk schoner dan metaal.

In 2020 kondigde Japan voor het eerst plannen aan om een satelliet van hout te maken. Dit als reactie op het groeiende ruimteafvalprobleem. Veel organisaties stellen hun satellieten namelijk niet goed in voor een terugkeer naar de atmosfeer van de aarde. Dat leidt tot gevaarlijke metalen stukjes die door de ruimte zweven.

Houten satellieten voor een schonere atmosfeer

Een houten satelliet zou weleens de oplossing kunnen zijn. Want als die terugvalt naar de aarde, verbrandt het hout. Dit betekent dat er minder afval in de atmosfeer terechtkomt, wat beter is voor de veiligheid van dieren en mensen.

Hoewel we nog niet echt ruimtegebrek hebben, zeggen experts dat het ruimteafval een serieus probleem aan het worden is. Het ISS moest de afgelopen jaren meerdere keren uitwijken voor ruimtepuin. En dat wordt alleen maar gevaarlijker als er meer ruimtestations en satellieten om de aarde gaan draaien.

Wanneer gaat de eerste de ruimte in?

De Universiteit van Kyoto werkt samen met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) aan een nieuwe satelliet van hout. Het team testte drie verschillende houtsoorten door ze in de ruimte buiten het ISS te laten zweven.

Ze ontdekten dat het materiaal niet werd beïnvloed door de kosmische straling of zonnedeeltjes. Het hout was na tien maanden in de ruimte nog steeds intact.

Afval door satellieten op aarde
Een illustratie van het ruimteafval. (Afbeelding: NASA ODPO)

De satelliet is nu bijna klaar om gelanceerd te worden. En als hij goed werkt, kan hout daadwerkelijk een nieuw materiaal worden voor satellieten. Dan kan het zomaar zijn dat we in de toekomst meer houten satellieten de lucht in zien gaan.

NASA werkt aan een eigen Star Destroyer om ISS uit de lucht te halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen