Daniel Koster
Daniel Koster 20 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Programmeur nept scammers door ze een koekje van eigen deeg te geven

Ken je van die pop ups dat er iets mis is met je apparaat en dat je een nummer of e-mailadres moet contacteren voor een oplossing? Dit eindigt er uiteindelijk in dat geld van je afhandig wordt gemaakt en jij de dupe bent. Vervelende scammers ook! Daar weet deze programmeur echter wel raad mee!

Programmeur geeft scammers koekje van eigen deeg

Je zou denken dat het wel meevalt hoe veel mensen in dit soort praktijken trappen. Echter wijzen de cijfers uit dat scammers er verdomd goed in om je in het ootje te nemen. Ze doen zich voor als medewerkers van Microsoft en komen met dé oplossing voor je probleem. Dit moet wel wat kosten natuurlijk en voor je het weet is je geld weg, maar het probleem nog steeds aanwezig. Daar had de beveiligingsonderzoeker en programmeur Ivan Kwiatkowski genoeg van. Hij besloot één van deze scams op te bellen en kreeg toen een briljante ingeving.

Wat Ivan deed was simpel. Eerst besloot ‘ie vooral de tijd van de scammers te verdoen. Door verkeerde informatie te geven en dat soort zaken hadden ze niets aan hem. Toen kwam hij echter met een beter idee. Want je wordt bijna altijd om creditcard informatie gevraagd. Hij gaf aan dat hij wel een kopie van zijn creditcard kon mailen. In plaats van deze informatie stuurde ‘ie echter malware mee. De medewerkers openden zijn bijlage en klaar is Kees Ivan. Zonder dat de medewerker het doorheeft worden al zijn bestanden versleuteld en moet ‘ie nu zelf met scammers aan de slag om dat ongedaan te maken. Haha!

Niet dé oplossing, maar wel een grappige

Waar Ivan een random ransomware mailtje uit zijn inbox naar diegene in kwestie stuurde vinden we deze oplossing briljant. Vooral omdat deze mensen donders goed doorhebben dat ze anderen aan het neppen zijn. Een echte oplossing is het natuurlijk niet, maar grappig is het wel. En omdat je vast zelf van dit soort mails hebt gehad kun je deze actie dus ook zelf uitvoeren. Wil je trouwens meer weten over malware, wat het is én wat je ertegen kunt doen? Alsjeblieft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Programmeur nept scammers door ze een koekje van eigen deeg te geven
Sluiten