Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 18 jan 2018

Zes tips om tijdens een storm of met sterke wind gewoon scherpe foto’s te maken

Niet alleen met zonnig weer is het een goed moment om foto’s te maken. Ook wanneer het hard waait, of er zelfs een storm is, zijn er mogelijkheden om prachtige plaatjes te schieten. Als fotograaf is wind echter niet je vriend. De wind kan er voor zorgen dat je camera beweegt en dat je onscherpe foto’s maakt. Er zijn manieren waarop je wel scherpe foto’s kunt maken als het hard waait. Zo kun je alsnog mooie beelden, of hilarische beelden van wegwaaiende mensen (leedvermaak is ook vermaak) vastleggen. Dit zijn de beste tips.

1. Verkort de sluitertijd

Als het onderwerp dat je wilt fotograferen beweegt door de wind, dan is het handig om de sluitertijd te verkorten. Dit maakt het mogelijk om de actie tot stilstand te brengen. Als je sluitertijd te lang is, dan zal je vooral als het hard waait waarschijnlijk een onscherpe foto maken.

scherpe foto's

2. Gebruik de burst-modus

Als je een foto wilt maken van een bewegend object, zoals een fietser die harder achteruit dan vooruit aan het fietsen is, dan kun je proberen je camera in burst-modus te zetten. Als je vijf of meer foto’s in een keer maakt (met een korte sluitertijd), dan vergroot je de kans dat er een goede foto tussen zit.

3. Schakel de beeldstabilisatie in

Als je tijdens het fotograferen zelf moeite hebt om stil te blijven staan, dan kan het helpen om de beeldstabilisatie (image stabilization) van de camera aan te zetten. Deze zorgt er voor dat kleine bewegingen van de camera worden gecompenseerd. Probeer tijdens het maken van een foto wel zo stabiel mogelijk te staan, want deze stabilisatie werkt maar tot op bepaalde hoogte.

scherpe foto's

4. Als je een statief gebruikt, stel hem dan laag in

Als het niet killing is voor de compositie van je foto is het aan te raden om je tripod iets lager te zetten, en de poten dus wat korter te maken. Hoe hoger een object is, hoe meer wind hij vangt. Dus wanneer je de camera wat dichter bij de grond hebt, dan zal dit de scherpheid van je foto’s aanzienlijk verbeteren. Probeer je tripod wel op een plek te zetten waar hij niet enorm veel wind vangt; je wilt natuurlijk niet dat hij met camera en al naar de grond gaat..

5. Scherpe foto’s? Hang géén cameratas aan je tripod

Dit is een punt waar de meningen nogal over verschillen: sommige mensen zeggen dat het helpt om je cameratas onder de tripod te hangen om hem te stabiliseren, anderen zeggen dat je dit niet moet doen. wij zijn van het laatste kamp. Er zijn tripods die zijn voorzien van een haakje waaraan je je cameratas kunt hangen. Deze cameratas kan echter ook wind vangen en heen en weer gaan swingen. Dit zal je foto juist minder scherp maken.

scherpe foto's

6. Maak veel, heel veel foto’s

Er is niets dat je kan verzekeren van scherpe foto’s. Maar, je kunt de kans dat je een scherpe foto schiet in de wind wel vergroten door simpelweg veel foto’s te maken. Neem voor ieder shot dat je normaal neemt, er vijf of zes extra. Je kunt niet voorspellen wanneer een enorme windvlaag langs komt, dus in dit geval geldt: beter te veel dan te weinig. Succes!

Wil je een (nog) betere fotograaf worden in alle omstandigheden? Check dan hier hoe je de complete fotografiecursus van Harvard gratis kunt downloaden.

Reageer op artikel:
Zes tips om tijdens een storm of met sterke wind gewoon scherpe foto’s te maken
Sluiten