Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 27 jul 2020

Schimmel uit Tsjernobyl moet astronauten beschermen tegen straling

In de ruimte is veel meer straling dan op aarde. Daar heeft NASA een bijzonder beschermmiddel voor gevonden: schimmels uit Tsjernobyl.

NASA heeft de aankomende jaren flinke ambities. Het wil in 2024 mensen op de maan de zetten en misschien later een basis bouwen. Tot nu blijft het qua bemande vluchten beperkt tot het ISS. Toch is de ruimte totaal niet veilig. Een van de grote gevaren in space is de straling die vrijkomt in het heelal.

Straling op aarde

Op aarde zijn we er gelukkig relatief goed tegen beschermd. Het magnetische veld en de atmosfeer op onze planeet beschermen ons tegen straling. Maar zodra je die verlaat is het met die bescherming natuurlijk gedaan. Daar hebben ook de astronauten van het ISS last van. Zij bevinden zich buiten de Aardse atmosfeer. Zij hebben te maken met twintig keer zoveel straling dan een gemiddelde persoon op Aarde zou ervaren.

Om de astronauten toch te kunnen beschermen werken wetenschappers aan een nieuw middel. Daarbij hebben ze iets bijzonders ontdekt. Een schimmel op een van de meest radioactieve gebieden op onze aarde: Tsjernobyl. De plaats waar in 1986 een kernreactor explodeerde. Er kwam daar zoveel straling vrij dat een mens daaraan binnen 60 seconden kan overlijden.

Een bijzondere straling

Uit een studie waar men nog mee bezig is wordt Cladosporium sphaerospermum onderzocht, of in gewoon mensentaal een soort schimmel. Daaruit blijkt een bijzondere eigenschap naar voren te komen. Deze schimmel kan namelijk gebruikt worden als een zelf groeiende en herstellende schild dat astronauten kan helpen om ze te beschermen tegen straling in de ruimte.

De schimmel is dertig dagen getest bij het ISS. Daaruit is gebleken dat de straling met 2 procent afnam. Dit komt door een pigment met de naam melanine. Deze is te vinden in de schimmel en zet straling om in energie.

ISS
Beelden vanaf het ISS. (Afbeelding: NASA / AFP)

Bescherming op de maan en Mars

Het grote voordeel van de schimmel is dat het zichzelf uitbreidt vanuit een kleine hoeveelheid. Het hoeft alleen maar wat voedingsstoffen om zichzelf te vergroten. Als deze schimmel door de wetenschap verder ontwikkeld kan worden, kan het in de toekomst worden gebruikt op een basis op de maan of Mars. Ergens in de dertiger jaren van deze eeuw moeten er voor het eerst mensen op Mars zijn. Dat is de grote droom van Elon Musk. Met zijn SpaceX hoopt hij er een kolonie te kunnen stichten.

Reageer op artikel:
Schimmel uit Tsjernobyl moet astronauten beschermen tegen straling
Sluiten