Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Rides 10 jun 2020

Schiphol kijkt naar de toekomst: ‘hyperloop als vervanging voor korte vluchten’

Passagier-bepakte pods die met een noodgang door vacuum tunnels razen: het zou onze toekomst kunnen zijn. Dat is de uitkomst van een Nederlandse studie naar de hyperloop technologie.

Dankzij de technologie zouden we, in de toekomst, in mogelijkheid zijn om met een noodgang van Amsterdam Schiphol Airport naar Europese hoofdsteden te gaan. Ondanks dat de toekomst ver weg lijkt te liggen, zou het in theorie mogelijk moeten zijn.

Schiphol toont interesse in hyperloop

Ondanks dat de hyperloop technologie nog niet massaal kan opereren, lijkt Schiphol wel de mogelijkheden te onderzoeken. De luchthaven wil kijken of deze technologie op grote schaal is toe te passen op het vervoer van mensen. De technologie zou ervoor kunnen zorgen dat de pods zich, met dezelfde snelheid als een vliegtuig, bijna geruisloos door de tunnels kunnen voortbewegen. Dat komt voornamelijk doordat de technologie gebruik maakt van een magnetisch veld, waardoor de pods kunnen zweven.

We zijn hoogstwaarschijnlijk ver verwijderd van het moment dat dit, op grote schaal, realiteit wordt. Toch lijkt de Royal Schiphol Group wel geïnteresseerd. Zo zegt Hassan Charaf, Hoofd Innovatie, tegenover Reuters:

” We zijn serieus geïnteresseerd in waar hyperloop ons kan brengen.”

De luchthaven is samen met het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop een onderzoek gestart. Het richt zich op hoe de technologie de huidige luchtvaart zou kunnen vervangen of ondersteunen. Haast is er uiteraard niet bij. Het moet een plan zijn voor de toekomst, waarin gekeken wordt naar de mogelijkheden voor de komende decennia.

Hyperloop SpaceX
SpaceX Hyperloop competitie (Afbeelding: Adam S Davis / EPA)

“Veel potentie”

Tim Houter, mede-oprichter en CEO van Hardt Hyperloop, laat weten dat het druk bezig is met de mogelijkheden. Zo is het bedrijf in gesprek met een groot Europees spoorwegbedrijf om potentiële routes in kaart te brengen. Houter wil tegenover Reuters niet zeggen welke partij dit is, maar de toekomst ziet er wat dat betreft rooskleurig uit.

“Hyperloop heeft veel potentie om een duurzaam alternatief te worden voor de luchtvaart”

Het is overigens niet de eerste keer dat we iets te horen krijgen over hyperloop. Er wordt al jaren onderzoek naar gedaan en Elon Musk organiseert met zijn bedrijf SpaceX zelfs een toernooi op dat gebied.

Reageer op artikel:
Schiphol kijkt naar de toekomst: ‘hyperloop als vervanging voor korte vluchten’
Sluiten