Schitterende doorbraak van energie startup: zonne-energie vervangt fossiele brandstoffen

Heliogen, een Amerikaanse startup, heeft een doorbraak bereikt in hun missie om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen. Het bedrijf waarin Bill Gates heeft geïnvesteerd heeft een manier gevonden om zonlicht nog beter te gebruiken voor het genereren van zonne-energie.

Met behulp van kunstmatige intelligentie (ook wel AI), en een veld vol met spiegels dat zonlicht reflecteert, wordt extreme hitte gegenereerd. Dit is een unieke technologie. Het bedrijf zet hiermee een enorme stap om fossiele brandstoffen op bepaalde plekken in de wereld te vervangen.

Heliogen: Zonne-energie is het antwoord op fossiele brandstoffen

Heliogen heeft een bijzondere technologie ontwikkeld om enorm hoge temperaturen worden te genereren met zonlicht. Daarvoor bouwde het een zonne-oven die temperaturen kan bereiken boven de 1000 graden Celcius.

De technologie van Heliogen wordt ondersteund door AI. De complexe AI traint een veld met spiegels om zonnestralen naar één plek te reflecteren. Op die plek ontstaat vervolgens extreme hitte. Je kunt de techniek vergelijken met het branden van gaten in een stuk papier met een vergrootglas. De klassieke truc die ieder kind wel eens heeft gedaan. Alleen dan op een meer dan volwassen formaat dus.

Heliogen zonne-energie
Heliogen’s veld met spiegels (Bron: Heliogen)

Een veld met spiegels is de heilige graal

De Amerikaanse startup heeft een manier ontwikkeld om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd meer energie te genereren. De techniek is zo bijzonder doordat het de eerste keer is dat geconcentreerde zonne-energie gebruikt kan worden om dit soort extreme hitte te genereren. Deze extreme hitte is nodig om cement, glas, staal en andere industriële materialen te maken.

Dit betekent dat zonlicht dat vrij van koolstof is, fossiele brandstoffen kan vervangen in dit werk. Het werk dat normaal een enorm hoge koolstof-uitstoot heeft.

Bill Gross, de oprichter en CEO van Heliogen, sprak met CNN over het succes van Heliogen. Hij zei de heilige graal in handen te hebben met deze technologie. De technologie kost namelijk minder dan fossiele brandstoffen. Het genereren van deze zonne-energie heeft ook niet de CO2-uitstoot die fossiele brandstoffen wel hebben.

Reageer op artikel:
Schitterende doorbraak van energie startup: zonne-energie vervangt fossiele brandstoffen
Sluiten